Muyters: ‘VDAB zal SWT’ers bij Carrefour job aanbieden en bij weigering schorsen’

Philippe Muyters © belgaimage

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) gaat de VDAB maandag de opdracht geven om de SWT’ers een job aan te bieden en hen te schorsen als ze de job niet aanvaarden. Dat kondigde hij zondag aan in De Zevende Dag (één) in een debat met CD&V-kamerlid Stefaan Vercamer over het sociaal akkoord bij Carrefour, waar Muyters afgelopen dagen in de clinch ging met zijn federale collega Kris Peeters (CD&V).

Muyters wees erop dat hij enkel een advies moet geven over het outplacementplan van Carrefour. ‘Maar Kris Peeters vraagt mij een bindend advies over SWT (Stelsel van Werkloosheid met bedrijfsToeslag, het vroegere brugpensioen, nvdr.) om mij mee in het bad te trekken, en ik zal dat ook geven’, aldus de Vlaamse minister.

Vercamer bevestigde dat er twee procedures zijn, maar hij vond het pijnlijk dat men zich wil profileren op kap van de ontslagen werknemers van Carrefour die bovendien afgeschilderd worden als ‘profiteurs’. Vercamer wees erop dat een werkneemster van 56 die 24 uur per week werkt 1.430 uur per maand verdient. Als ze in het SWT stapt, krijgt ze 40 euro per maand extra van de werkgever tot ze een nieuwe job vindt. ‘Die 40 euro afpakken zal haar niet motiveren’, aldus het CD&V-kamerlid.

Maar minister Muyters kondigde aan dat hij vanaf maandag aan de VDAB de opdracht zal geven om een job aan elke SWT’er aan te bieden. Wie weigert, zal geschorst worden. ‘ACV en ABVV zullen moord en brand schreeuwen’, waarschuwde hij.

Philippe Muyters pleitte ervoor om de wet te wijzigen. ‘Vandaag moeten SWT’ers niet naar een job zoeken, maar enkel beschikbaar voor de arbeidsmarkt zijn. Stop te zeggen: “Je moet niet naar werk zoeken”‘.

Stefaan Vercamer merkte op dat 80 procent van de 55-plussers vandaag niet eens een jobaanbod krijgt. Hij riep op om van SWT een positief verhaal te maken.

Partner Content