Molson Coors lijft StarBev in

© reuters

De Amerikaanse brouwer Molson Coors neemt StarBev over. Dat gebeurt voor de neus van de Japanse kandidaat-overnemer Asahi.

Molson Coors neemt StarBev, de vroegere brouwerijactiviteiten in Centraal- en Oost-Europa van AB InBev, voor 2,65 miljard euro over van investeerder CVC Capital. Op die manier krijgt de Amerikaanse bierreus toegang tot de Centraal- en Oost-Europese markt. De Europese mededingingsautoriteiten moeten wel nog hun toestemming verlenen, luidt het in een persbericht van Molson Coors.

De overname door Molson Coors komt als een verrassing. De afgelopen maanden leken de vroegere eigenaar AB InBev, die uiteindelijk afhaakte, en het Japanse Asahi de meeste kans te maken om StarBev in te lijven.

StarBev zetelt in Amsterdam en Praag en baat negen brouwerijen in Centraal- en Oost-Europa uit. Door de overname krijgt Molson Coors de mogelijkheid om uit te breiden buiten de Amerikaanse markt, de op een na grootste biermarkt.

In 2011 noteerde StarBev een omzet van 700 miljoen euro en een bedrijfskasstroom (ebitda) van 241 miljoen euro. De brouwer stelt ongeveer 4.100 mensen te werk en omvat meer dan 20 biermerken. De brouwer verdeelt onder meer Stella Artois, Beck’s, Hoegaarden, Löwenbräu en Leffe onder licentie.

AB InBev verkocht eind 2009 zijn brouwerijactiviteiten in de regio, CVC Capital doopte ze vervolgens om tot StarBev. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content