Moet ik cadeaubonnen aanvaarden na vervaldag?

Soms gebeurt het dat klanten nog cadeaubonnen aanbieden na de vervaldag. Is een firma verplicht die te aanvaarden? Tom Heremans, vennoot bij advocatenbureau CMS DeBacker geeft antwoord.

U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

In onze tijd van grote materiële welvaart zijn geschenkbonnen zeer populair, want de ontvanger kan zelf zijn geschenk uitkiezen uit het assortiment van de aanbieder. Het nadeel voor de ontvanger, tegelijk een groot voordeel voor de uitgever van die bon, is dat de bon niet eeuwig geldig is en meestal vervalt na een jaar.

Door te voorzien in een vervaldag na één jaar wijken de ondernemingen die de bonnen uitgeven, af van de normale verjaringstermijn uit het Burgerlijk Wetboek, die tien jaar bedraagt. Het contractenrecht verzet er zich niet tegen dat twee partijen bij een overeenkomst met kennis van zaken beslissen af te wijken van de wettelijke verjaringstermijn en samen overeenkomen de verjaring te laten ingaan na bijvoorbeeld één jaar. De partijen zullen dan bevrijd zijn van hun verbintenissen na een jaar in plaats van na tien jaar.

In de relatie met de consument speelt ook de marktpraktijkenwet nog een belangrijke rol. Die wet bevat een lange lijst van ‘onrechtmatige bedingen’. Dat zijn clausules in overeenkomsten of algemene voorwaarden “die kennelijk een onevenwicht scheppen tussen de rechten en plichten van de partijen ten nadele van de consument”.

De vraag luidt dus of het opleggen van een verjaringstermijn van een jaar in plaats van tien jaar zo’n onevenwicht schept in de relatie met de consument. Ik denk het wel omdat er tegenover het royale recht van de onderneming om na een jaar haar verbintenis niet meer te hoeven uitvoeren en het ontvangen geld te mogen behouden, er geen royaal recht van de consument staat. De wet bepaalt dat ondernemingen in hun overeenkomsten niet mogen bepalen dat zij door de consument betaalde bedragen mogen behouden wanneer de consument afziet van de uitvoering van de overeenkomst “zonder erin te voorzien dat de consument een gelijkwaardig bedrag aan schadevergoeding mag ontvangen van de onderneming wanneer deze laatste zich terugtrekt”. Ooit zal een rechter dus moeten beslissen of een vervaltermijn van één jaar voor een cadeaubon wel wettelijk is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content