Modegroep FNG vraagt faillissement aan
De modegroep FNG, moedermaatschappij van onder meer Brantano, heeft voor FNG International Holding nv en voor de meerderheid van haar operationele dochtervennootschappen het faillissement aangevraagd. Dat maakt het bedrijf donderdag bekend in een persbericht.
De vakbonden kregen het nieuws te horen op een bijzondere ondernemingsraad. Voor een aantal Nederlandse vennootschappen werd beslist ‘surséance’ of uitstel van betaling aan te vragen. De moedervennootschap FNG nv en de Zweedse activiteiten zijn niet bij de insolventieprocedure betrokken, luidt het.
‘De FNG-groep drukt hierbij de hoop uit dat deze onvermijdelijke stap niet het einde betekent voor de volledige activiteiten van de groep’, klinkt het in het persbericht. Volgens woordvoerder Gunther De Backer ligt er een overnamebieding op tafel, maar is het aan de curator om die te beoordelen.
De faillissementsaanvraag heeft volgens de woordvoerder betrekking op Brantano (dat 104 winkels heeft in ons land, red.) en op Fred & Ginger (17 winkels). De andere activiteiten (CKS, Etam, Steps, Ellos,…) draaien voorlopig verder. De woordvoerder kon niet zeggen hoeveel personeelsleden precies getroffen zijn door de faillissementsaanvraag. Bij de hele groep werken zo’n 3.000 mensen.
Het faillissement is het gevolg van het feit dat de banken er de stekker hebben uitgetrokken. FNG boekte in 2019 een nettoverlies van 292 miljoen euro, terwijl er 734 miljoen euro schulden in de boeken staan. Vorige week raakte bekend dat het bedrijf op korte termijn 70 miljoen euro nodig had om een doorstart te kunnen realiseren.
Volgens FNG werden de voorbije maanden ‘alle mogelijke alternatieven onderzocht die toelieten de FNG-groep te redden (…) maar de banken hebben sommige uitstaande kredieten opgeëist en de bankrekeningen geblokkeerd. Verscheidene vennootschappen beschikken hierdoor niet langer over de vereiste middelen om te betalen en hun activiteiten verder te zetten”, luidt het in het persbericht.
De rechtbank van Mechelen zal zich morgen/vrijdag 31 juli buigen over de aanvraag tot faillissement.