“Mobiel dataverkeer groeit lang niet zo snel als gedacht”

© belga

Marktonderzoeker Analysys Mason stelt dat de Europese groei in mobiel dataverkeer lang niet de “verdubbeling per jaar” haalt die sommigen claimen.

Dat groeiritme was er wel in 2009 – 110 procent – maar dit jaar is de stijging amper 35 procent en er is bovendien “geen reëel perspectief van een heropleving in 2011”, zegt principal analyst Rupert Wood van Analysys Mason.

Analysys Mason is een begrip. De Britse consultant stelde in 2009 nog het rapport over de Belgische breedbandsector op voor minister Vincent Van Quickenborne en de Belgische toezichthouder BIPT. Analysys Mason adviseert mobiele netwerkoperatoren nu om op basis van de huidige groeicijfers geen grote investeringen te doen in de volgende generatie mobiele netwerken (LTE). In plaats daarvan kunnen ze beter genieten van “veel gezondere marges”.

Volgens Analysys Mason komt 90 procent van het mobiele breedbandverkeer van pc’s. Precies daar zit de kleinste groei. “In sommige markten is de groei in mobiele breedbandtrafiek zelfs helemaal gestopt. Het aantal abonnees stijgt wel, maar de gemiddelde abonnee gebruikt minder en minder data”, stelt Wood.

De reden is dat maar “10 tot 20 procent” van de smartphone-data over de gsm-netwerken gaat in landen met vaste breedbandnetwerken. “De grote massa van het gebruik is binnenshuis en loopt via wifi en vaste netwerken”, aldus Wood.
Dat hoeft geen slecht nieuws te zijn voor mobiele operatoren. Data op smartphones zijn duurder dan op pc’s. Zelfs met het kleine percentage smartphone-verkeer krijgen operatoren een betere inkomstenmix op hun netwerken, terwijl ze de capaciteit van die netwerken toch niet drastisch moeten uitbreiden.

Doen ze dat wel, door overinvesteringen in LTE, dan verhogen ze tegelijk hun kosten en devalueren ze ook nog eens hun dataverkeer, voorspelt Wood.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content