Minstens 732 burgers en inwoners van België richtten massaal bedrijven op in belastingparadijzen

© Knack.be

Minstens 732 burgers en inwoners van België hebben massaal bedrijven opgericht in elf verschillende belastingparadijzen. Het gaat naast diamantairs en de Belgische haute finance ook om kleine zelfstandigen en gewone burgers.

In de zaak rond de gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca zijn de onderzoeksjournalisten ook op Belgische informatie gestoten. Minstens 732 burgers en inwoners van België hebben via tussenkomst van Mossack Fonseca massaal bedrijven opgericht in elf verschillende belastingparadijzen. Het gaat naast diamantairs en de Belgische haute finance ook om kleine zelfstandigen en gewone burgers. De Belgen zijn verbonden aan minstens 1.144 offshores op exotische plekken. Dat schrijven Knack, MO*, Le Soir en De Tijd, die zich over het Belgische luik van #PanamaPapers bogen.

Momenteel circuleren in de media enkel internationale namen, waarvan bitter weinig Westerlingen, maar voor de komende dagen en weken worden ook Belgische namen beloofd. De gelekte bestanden bewijzen volgens de vier Belgische media hoe Belgen in palmboomparadijzen vennootschappen, stichtingen en trusts laten oprichten die alleen op papier bestaan.

Ze zijn de verborgen aandeelhouders, terwijl de vennootschappen officieel geleid worden door stromannen die het kantoor Mossack Fonseca aanlevert.

Dat gebeurt om allerlei redenen, zoals het geheimhouden van bankrekeningen, het verbergen van zwart geld of het ontwijken van successierechten, luidt het. Enkele Belgen beschikken zelfs over 17 of meer verschillende schermvennootschappen.

Duur is zo’n constructie alvast niet, het kost slechts enkele honderden euro’s tot zo’n duizend euro per jaar. Van de 1.144 schermvennootschappen van Belgen die werden ontdekt, bevindt het gros zich op de Britse Maagdeneilanden (539), in Panama (314) en de Seychellen (177). (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content