Minister van Werk Kris Peeters (CD&V): ‘Mogelijk 1.900 ontslagen, maar ook 1.250 aanwervingen bij Proximus’
In het transformatieplan van Proximus zou sprake zijn van 1.900 ontslagen, maar ook van 1.250 aanwervingen. Dat zei minister van Werk Kris Peeters (CD&V) woensdag na overleg tussen de regeringstop en de CEO van het telecombedrijf.
Volgens minister Peeters zijn de cijfers ‘niet definitief’. De regering verwacht in de komende uren nog verdere verduidelijking over het plan.
Na mediaberichten over mogelijk banenverlies bij Proximus had de eerste minister CEO Dominique Leroy en voorzitter Stefaan De Clerck uitgenodigd om tekst en uitleg te komen geven. ‘Men heeft gezegd: we gaan langs de ene kant mensen aanwerven, men spreekt in die filialen van meer dan 1.250, en langs de andere kant kijken we hoe we mogelijks 1.900 mensen moeten of kunnen laten afvloeien’, zei Peeters. ‘Men heeft ook gezegd dat die 1.900 nog niet vaststaan. Het is een delicate situatie. Het is belangrijk om te zeggen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en dat we zeer bezorgd zijn over het mogelijk banenverlies’, verduidelijkte de minister van Werk.
De Backer
Minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld) zegt dat het nog niet duidelijk is hoeveel banen op het spel staan. Volgens de minister moet het transformatieplan toelaten dat Proximus competitief blijft in de snel veranderende digitale markt.
‘We hebben meer informatie gevraagd over wat de impact daarvan is en op welke manier dat dit over de komende jaren zal worden uitgevoerd’. ‘Er zullen nieuwe profielen nodig zijn bij Proximus om zich voor te bereiden op die veranderende markt. Men zal in elk geval moeten aanwerven om nieuwe profielen te hebben. Aan de andere kant zal ook sociaal overleg nodig zijn’, aldus De Backer. “Er zijn een aantal cijfers besproken geweest. We hebben daar nu verduidelijking over gevraagd. Het is een beursgenoteerd bedrijf, dus ik hou de gesprekken daarover confidentieel. Maar we zijn aan het kijken hoe we Proximus competitief kunnen houden en kunnen laten groeien en dat we sociaal overleg verwachten om te kijken hoe dat kan gebeuren, voegde hij eraan toe. Volgens De Backer is het belangrijk dat ‘men kijkt naar het personeel en sociaal overleg opstart om de harde ontslagen tot een minimum te beperken of af te wenden’.
Proximus geeft zoals eerder aangekondigd tot nader order geen toelichting. ‘We gaan morgenvroeg een externe communicatie uitsturen, dat blijft zo’, meldt de woordvoerder van Proximus. ‘We gaan vandaag niet reageren op statements’, luidt het woensdag.
Bonden verbijsterd
De vakbonden reageerden woensdagmiddag verbijsterd op de aankondiging van minister van Werk Kris Peeters. Vakbondsman Ben Coremans (ACV-Transcom) vernam het nieuws over de mogelijk 1.900 afvloeiingen naar eigen zeggen via de pers. ‘Dit zijn we niet gewend en het is weinig respectvol. We hadden verwacht dat eerst de werknemers worden geïnformeerd, dan pas de politiek. Overleg moet gebeuren waar het moet gebeuren’, aldus Coremans
Donderdagmorgen om 8 uur vindt er in ieder geval een bijzonder paritair comité plaats. De vakbonden zullen morgenvroeg van de directie vermoedelijk uitleg krijgen over de geplande ‘kostenoptimalisatie’. Een paritair comité bij Proximus is vergelijkbaar met een ondernemingsraad bij een privébedrijf. Directie en vakbonden zitten er samen rond de tafel.
Lees ook: Waarom Proximus moet besparen