Ministens 18.500 jobs bedreigd

De voorbije maanden zijn minstens 18.500 jobs bedreigd of verloren door faillissementen, herstructureringen en bedrijfssluitingen.

Ministens 18.500 jobs zijn de voorbije maanden op de helling komen te staan als gevolg van faillissementen, aangekondigde herstructureringen en bedrijfssluitingen. Dat berekende Het Nieuwsblad.

En dan blijven de kleine en middelgrote ondernemingen nog onder de radar, want hoeveel jobs in de kleinere ondernemingen bedreigd zijn, is koffiedik kijken.

Bovendien is het einde nog niet in zicht. Volgens hoogleraar economie Joep Konings van de KULeuven zal de werkloosheid, die nu 7,3 procent van de beroepsbevolking bedraagt, in 2013 nog met twee tot drie procent stijgen.

Sterke bedrijven
Ook Erik Van den Broele van handelsinformatiekantoor Graydon klinkt allesbehalve optimistisch. ‘Na de consumentgerichte sectoren krijgen nu ook de toeleverende sectoren klappen. En de volgende fase, waarbij de grotere industrieën worden geraakt, staat ook al voor de deur.’

‘We mogen nu vooral niet de fout begaan van de jaren 80 van de vorige eeuw: toen hebben we te weinig ingezet op het herscholen en begeleiden naar een andere job, waardoor te veel mensen in de langdurige werkloosheid zijn beland’, aldus Joep Konings in Het Nieuwsblad.

Al benadrukt hij dat we in België niet meteen voor Spaanse toestanden hoeven te vrezen, waar de werkloosheid 25 procent bedraagt. ‘De Spaanse groei was gebaseerd op een bubbel van gekke bouwprojecten en tijdelijke arbeidscontracten. Wij hebben gelukkig nog altijd sterke bedrijven in de kenniseconomie en zelfs in bepaalde industrietakken zoals de voeding en de chemie.’ (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content