Minder vacatures voor technisch personeel in Antwerpen
Voor het eerst in tien jaar heeft de industrie in en rond Antwerpen de volgende jaren minder vacatures voor technisch geschoolden.
Voka bevroeg een vijftigtal (belangrijke) industriële bedrijven in de regio. Daaruit blijkt dat zij voor de komende jaren ruim 1.900 arbeidskrachten zoeken. Dat bericht de VRT-nieuwsredactie.
Tijdelijke contracten
Het aantal nieuwe vacatures is een forse vermindering tegenover het recordaantal van meer dan 2.500 van twee jaar geleden. Vooral bij de lassers is de daling opvallend: van 400 twee jaar geleden naar circa 100 nu.
Uit de rondvraag blijkt dat de bedrijven steeds vaker werken met tijdelijke contracten. Daarvoor halen ze goedgeschoolde buitenlandse technici binnen. Zo werken er bijvoorbeeld lassers uit Portugal, Polen en Roemenië in Antwerpen, zegt Luc Luwel van Voka. “Dit zijn werkplaatsen die vandaag niet meer door Antwerpenaren worden ingenomen, maar door Europeanen. Als je niet alert genoeg reageert, dan krijg je dit soort van voorvallen.”
Volgens hem kan door opleidingen, werkplekleren en specifieke formules vermeden worden dat ook andere technische jobs worden uitbesteed aan buitenlandse uitzendkantoren.
Toenemende interesse werkplekleren
Uit een rondvraag van Unizo blijkt dat 9 op 10 werkgevers werklplekleren nuttig vindt, een derde heeft er al ervaring mee.
Ruim 9 op 10 jongeren die werken en leren combineren binnen de leertijd krijgen na afronding een vaste job, in tegenstelling tot andere systemen zoals het Deeltijds Beroeps Secundair Onderwijs waar ruim 7 op 10 jongeren geen vaste job vindt na afronding. Dat meldt een persbericht van Unizo.
“Wanneer het onderwijs, de bedrijfswereld en de leerjongeren maximaal op elkaar zijn afgestemd en opleidingen vertrekken vanuit de noden van bedrijven, dan leidt dat gegarandeerd tot succes”, aldus Unizo. De unie pleit daarbij voor de invoering van een combinatie leren en werken binnen alle beroepsopleidingen. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier