Miko: “De koffieprijs is enorm speculatief”

[In een uitvoerig portret belicht Trends deze week Miko. De onderneming van koffie en kunststofverpakkingen uit Turnhout kampt met hoge grondstofprijzen. Maar de onderneming ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Miko is een onderneming met puike cijfers. De balans blaakt van gezondheid. Maar bij Miko blijven ze met beide voeten op de grond staan. Met de nodige bezorgdheid en argwaan houdt de onderneming de hoge grondstoffenprijzen in de gaten. Die maken zowel bij koffie als bij kunststof 40 procent van de productiekosten uit.

“De prijzen van kunststofkorrels zijn het voorbije jaar gigantisch gestegen”, zucht de gedelegeerde bestuurder Jan Michielsen. “We zagen vanaf juni een heel kleine, korte daling. Maar we verwachten dat de grondstoffenprijzen hoog blijven.”

Frans Van Tilborg, de tweede gedelegeerd bestuurder die de koffiebusiness leidt, ziet evenmin verbetering. “De koffieprijs blijft gigantisch hoog in vergelijking met de voorbije jaren.

Prijsschommelingen bij koffie beginnen meestal met geruchten over slecht weer, mislukte oogsten. Dan begint de sneeuwbal te rollen en volgt wereldwijde speculatie. Koffie wordt tussen de koffieboer en de koffiebrander tien keer verhandeld. Het product verschuift dus louter op papier van de ene speculant naar de andere, tot het fysieke product effectief bij de koffiebrander belandt. Dat bewijst hoe speculatief het product is geworden.” (WR)
Het volledige portret en interview leest u deze week in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content