Michael O’ Leary (CEO Ryanair) waarschuwt stakers: ‘We hebben meer vliegtuigen nodig in Polen’

Ryanair-topman O'Leary © reuters

Michael O’Leary, topman van lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair, dreigt ermee meer jobs te verhuizen naar Polen als de stakingen elders in Europa worden voortgezet.

Ryanair-topman Michael O’Leary heeft er dinsdag mee gedreigd nog meer jobs te verhuizen naar Polen als werknemers in verschillende Europese landen hun acties voortzetten.

Het persagentschap Reuters bericht dat O’Leary die waarschuwingen uitte tijdens een persconferentie bij de Oostenrijkse dochter Laudamotion. Indien nodig wil O’Leary mensen ontslaan ‘op gelijk welke markt’.

“Als er aan hun kant gezond verstand is, dan komen we tot akkoorden”, zei O’Leary over de vakbonden en de piloten in het algemeen. “Als we mensen hebben die enkel willen staken om te staken, dan mogen ze hun stakingen hebben, en dan zullen ze vaststellen dat er jobs en toestellen verhuisd worden.”

Eerder deze maand legden Ierse piloten het werk neer, gevolgd door een tweedaagse staking in enkele West-Europese landen, waaronder België, vorige week. Vervolgens stemde maandag een meerderheid van de Duitse piloten in met een staking, en dinsdag lieten ook de Nederlandse piloten weten bereid zijn het werk neer te leggen.

Polen

Na eerdere stakingen in Ierland liet de Ryanair-top al verstaan dat het plannen heeft om vliegtuigen en bemanning te verhuizen naar Polen. De directie haalde als reden daarvoor aan dat de stakingen de boekingen schaden. Daardoor zouden tot 300 jobs op het spel staan.

“We tellen vandaag twintig markten die meer vliegtuigen nodig hebben. We hebben een tekort aan vliegtuigen in bijna elke markt waarin we actief zijn door de vraag naar onze prijzen en onze diensten”, aldus O’ Leary. “De Poolse markt is veelbelovend en winstgevend, we hebben meer vliegtuigen nodig in Polen”, verduidelijkte hij.

Ryanair besliste eind vorig jaar alsnog om vakbonden te erkennen, maar de discussies met de bonden over betere arbeidsomstandigheden lopen bijzonder stroef.

Geen bonus dit jaar

In het maandag gepubliceerde jaarverslag is te lezen dat de topman afziet van zijn bonus voor 2018. Die bonus bedraagt naar verluidt 1 miljoen euro. Het bedrijf haalt de zware problemen met de planningen van de piloten, in september vorig jaar, aan als reden. Daardoor werden tot 20.000 vluchten geannuleerd. O’Leary houdt wel zijn loon van 1,06 miljoen euro, en een vergoeding in aandelen voor een bedrag van 1,25 miljoen euro.

Partner Content