Mette Lykke (Too Good To Go): ‘Onze grootste concurrent blijft de vuilnisbak’


De strijd tegen voedselverspilling is nog niet gestreden. Toch ziet Mette Lykke beterschap. De CEO van de app Too Good To Go strijdt op alle fronten om het bewustzijn te vergroten. “Voedsel zorgt ook voor sociale interactie.”
In Brussel zijn de Belgische en de Nederlandse teams van Too Good To Go verzameld. CEO Mette Lykke is vanuit het hoofdkantoor in Kopenhagen afgezakt om de troepen bemoedigende woorden toe te spreken. Het gaat immens hard voor het bedrijf, dat meer dan 100 miljoen geregistreerde gebruikers telt. De app van Too Good To Go fungeert als marktplaats om voedsel uit supermarkten, restaurants, bakkers en andere verkooppunten te redden van de vuilnisbak. Zo biedt de app onverkochte producten in ‘verrassingspakketten’ aan. De gebruikers kunnen terecht bij 175.000 partners, waardoor al ruim 400 miljoen maaltijden zijn gered. Het bedrijf is sinds oktober 2022 winstgevend en sloot 2023 af met een positieve ebitda van 7,5 miljoen euro.
U hebt het enorm druk.
METTE LYKKE. “Dat is het gevolg als je een snelgroeiende scale-up bent. Onze omzet stijgt elk jaar met solide dubbele cijfers. We zijn in 2016 gestart in acht landen, nu zijn het er negentien. Door die groei op twee fronten is mijn rol als CEO ook geëvolueerd. Mijn belangrijkste taak nu is delegeren (lacht). Ik denk dat ik daar behoorlijk goed in word, aangevuld door een goed team. Je mag niet te veel zaken tegelijk willen doen.”
Hoe verklaart u het succes van Too Good To Go?
LYKKE. “We pakken een wereldwijd probleem aan: bijna 40 procent van het voedsel wordt verspild. Onze oplossing is een win-win-winverhaal. Het is goed voor de winkeliers, voor de consumenten en voor de planeet. We doen iets betekenisvols.”
Volgend jaar bestaat Too Good To Go tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd?
LYKKE. “We creëren meer impact, doordat we in meer landen actief zijn. In de beginperiode was de belangrijkste taak nieuwe winkels aan onze marktplaats toe te voegen. Nu moeten we ervoor zorgen dat die partners tevreden blijven met onze dienstverlening en hen helpen om zo veel mogelijk voedselverspilling tegen te gaan.
“Daarnaast is ons merk nu veel sterker. We kunnen nu ook influencen om de consument bewust te maken en zijn gewoontes te veranderen. We hebben veel inspanningen gedaan om de labels op voeding te veranderen. 10 procent van de voedselverspilling in huishoudens in de Europese Unie is te wijten aan een verkeerde interpretatie van houdbaarheidsdata. Ons initiatief, het ‘kijk, ruik, proef’-label, moet de consument ertoe aanzetten zijn gezond verstand te gebruiken bij ten-minste-houdbaar-tot-producten. Die campagne loopt nu in veertien landen en we werken samen met 550 merken, waaronder enkele multinationals. Uit enquêtes blijkt dat het initiatief consumenten heeft geïnspireerd om hun zintuigen meer te gebruiken.”
Waarom lukt het alsnog niet om voedselverspilling uit de wereld te helpen?
LYKKE. “Onze grootste concurrent blijft de vuilnisbak. Dat komt door onze mindset. Vroegere generaties hadden veel meer respect voor voedsel. De generatie van onze grootouders – ik kijk dan naar mijn oma, die 101 is – is opgegroeid met schaarste door de wereldoorlogen. In hun koelkast is er nooit eten te veel en ze zijn altijd goed georganiseerd. Vergeet niet dat voedselverspilling verantwoordelijk is voor 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat is waanzinnig.”
Hebt u daarom de activiteiten uitgebreid?
LYKKE. “We willen een one-stopoplossing voor producenten, retailers en klanten zijn. Enerzijds bieden we nu ook verrassingsdozen die aan huis worden geleverd, voor mensen die geen partnerwinkels in de buurt hebben. Anderzijds hebben we voor winkeliers een software-as-a-serviceplatform ontwikkeld dat de houdbaarheidsdata van hun volledige stock beheert en aan onze app gekoppeld kan worden. Zo kunnen winkelbedienden heel gericht de producten die hun vervaldag naderen in promotie zetten. Ons platform suggereert ook hoe groot de korting moet zijn om klanten te overtuigen het product te kopen.”
Is uw eigen relatie met eten veranderd sinds u CEO van Too Good To Go bent?
LYKKE. “Absoluut, want ik wist niet hoeveel voedsel in de vuilnisbak belandde en zag voedselverspilling niet als een klimaatprobleem. Dat is nu wel anders. Het is mijn missie bewustzijn te creëren. In dit geval helpen alle kleine beetjes. Als je op vakantie gaat, gooi de inhoud van je koelkast dan niet weg, maar geef het aan de buren. Voedsel zorgt voor sociale interactie.”
Hoe bent u als CEO?
LYKKE. “De basis zijn mijn persoonlijke waarden. Als je de capaciteiten hebt om iets te doen, heb je ook de verplichting dat te doen. Het zal misschien niet altijd perfect uitdraaien, maar doe gewoon je best. Ik geloof ook erg in transparantie. Leiding geven met een context, zorgen dat mensen begrijpen waarom je dingen doet. Ze kunnen het oneens zijn met de beslissing, maar ze moeten ten minste de kans krijgen om te begrijpen waarom je die hebt genomen. Ik haat de uitdrukking ‘authentiek leiderschap’, omdat het klinkt als een strategie. Ik heb op plaatsen gewerkt waar ik een tweedelig pak moest aantrekken en een personage spelen. In die setting fungeer ik niet goed. Moet elke CEO niet gewoon zichzelf zijn en in staat zijn over moeilijke dingen te praten en zich kwetsbaar op te stellen?”
Gaf u anders leiding aan Endomodo, de fitnessapp die u uit de grond stampte?
LYKKE. “Het mooie aan het ondernemerschap is dat je de bedrijfscultuur zelf definieert met je team. Het magische is dat de cultuur van toen en nu aansluit bij mijn waarden. Dat maakt het natuurlijk makkelijker om het bedrijf te leiden.”
‘Als je de capaciteiten hebt om iets te doen, heb je ook de verplichting dat te doen’
Hebt u er ooit spijt van gehad dat u Endomodo hebt verkocht aan de Amerikaanse sportketen Under Armour?
LYKKE. “Ik heb spijt dat de app niet langer onafhankelijk opereert en vrij snel is opgegaan in een andere. Verkopen is altijd een moeilijke beslissing, maar ik denk niet dat ik het nu anders zou doen. We hadden geld opgehaald bij privé-investeerders die in de app geloofden. Zo was er een elektricien die zijn volledige pensioen had ingezet op ons succes. Dan heb je een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat die mensen hun geld én iets extra’s terugkrijgen.”
Heeft elke CEO en ondernemer een morele verantwoordelijkheid, of het nu financieel of voor het klimaat is?
LYKKE. “Als je de kans hebt een rol te spelen, ben je verplicht om dat te doen. Kijk naar de klimaatcrisis: de oplossingen komen te traag. Als we wachten op de overheden alleen, zal het waarschijnlijk niet op tijd lukken. Ik ben ervan overtuigd dat daar kansen liggen voor de private sector, net zoals de consument zijn bijdrage moet leveren. Bedrijven zijn allicht het best gepositioneerd om de situatie op grote schaal te veranderen.”
Wat is uw uiteindelijke doel?
LYKKE. “We definiëren impact op drie niveaus. Allereerst zijn we een bedrijf dat een sociale impact maakt, door voedsel te redden. Daarnaast maken we impact op méér eten dan wat we redden, zoals het ‘kijk, ruik, proef’-initiatief of door lobbywerk. In Spanje bijvoorbeeld waren we onlangs betrokken bij de nieuwe wet tegen voedselverspilling, zoals we ook al in Duitsland en Oostenrijk hadden gedaan. De derde laag zijn de bedrijven die we beïnvloeden om beter te doen voor de planeet. Ik ben enorm gepassioneerd door het ondernemerschap en we merken steeds vaker dat jonge ondernemers nieuwsgierig zijn naar de combinatie van het commerciële en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom hebben we onlangs enkele casestudy’s opgesteld die businessopleidingen kunnen gebruiken als een voorbeeld van hoe ondernemen beter kan.”
Gelooft u nog in het goede in de wereld als u naar de huidige toestand kijkt?
LYKKE. “In het huidige klimaat wordt onze rol nog groter en belangrijker. We moeten mensen eraan herinneren dat acties, hoe groot of klein ook, een verschil kunnen maken. Door een voedselpakket te redden van de verspilling, zal je de wereld niet redden. Maar het blijft een stap in de goede richting. Dat is nu belangrijker dan ooit.”
Too Good To Go in België
De app Too Good To Go bestaat in België sinds 2018. Het bedrijf telt hier een dertigtal werknemers, met ruim 3 miljoen geregistreerde gebruikers en meer dan 5.700 actieve partners. Sinds de start zijn meer dan 19 miljoen verrassingspakketten verkocht via de app. Dat spaart het equivalent uit van de jaarlijkse CO2-uitstoot van 2.983 Belgen, het watergebruik van 6.156 gevulde olympische zwembaden en het landgebruik van 7.451 voetbalvelden.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier