Megafusie tussen AB InBev en SABMiller op til?
AB InBev heeft officieel bevestigd te werken aan een overnamebod op zijn grootste concurrent SABMiller. Na jarenlange geruchten en speculaties zijn er nu eindelijk concrete plannen. De samensmelting is echter nog verre van een feit, want wordt geen eenvoudige klus.
Een jaar geleden waren er al berichten dat AB InBev met banken aan het praten was over een overname van SABMiller. Toen was sprake van een bod van liefst 75 miljard pond of omgerekend zowat 94,2 miljard euro. Een officiële bevestiging van de interesse liet echter nog een jaar op zich wachten.
Nu bevestigt AB InBev dat het SABMiller benaderd heeft “met het oog op een combinatie van beide bedrijven”. De Britse beurswetgeving bepaalt dat AB InBev tot 14 oktober tijd heeft om duidelijk te maken of een bod er komt of niet. Die deadline kan wel nog verlengd worden.
Na het eerste persbericht van SABMiller over een vermoedelijk bod van AB InBev steeg de koers van de op één na grootste brouwerij met 19,8 procent naar 36,10 pond per aandeel. Die van AB InBev klom met 7,41 procent naar 101,45 euro. Door de sterke stijging werd de notering van het aandeel even stopgezet om vervolgens om 12.15 hervat te worden.
Logische fusie
Hoewel het om twee wereldbrouwers gaat, houdt een fusie wel steek. Een samengaan zou de sterke positie van AB InBev in bijvoorbeeld de VS, Mexico en Brazilië combineren met SABMillers aanwezigheid in Afrika, China en Australië. AB InBev heeft Stella, Budweiser en Corona als globale merken maar is wereldwijd ook actief met bijvoorbeeld Becks, Leffe of Hoegaarden. In België is ook Jupiler populair. SABMiller heeft merken als Pilsner Urquell, Grolsch, Foster’s en Miller in de portefeuille.
De cijfers van beide groepen spreken tot de verbeelding: AB InBev draait 47,1 miljard dollar jaaromzet en SABMiller 26,7 miljard dollar. AB InBev telt 154.000 werknemers en zijn concurrent 69.000. Ze verkopen samengeteld op een jaar ruim 780 miljoen hectoliter drank.
Geschiedenis van fusies en overnames
Voor AB InBev zou de overname van zijn sterkste concurrent het sluitstuk zijn van een rijke geschiedenis van fusies en overnames. De wortels van het bedrijf gaan terug tot de veertiende eeuw. Toen werd in Leuven voor het eerst een registratie vermeld van brouwerij Den Hoorn, die aan de basis lag van brouwerij Artois uit de achttiende eeuw. In 1987 ging Artois vervolgens samen met Piedboeuf uit Luik, om samen Interbrew te vormen. Piedboeuf had in 1966 het merk Jupiler geïntroduceerd.
In 1989 en 1990 nam Interbrew Hoegaarden en Belle-Vue over en in de jaren negentig groeide Interbrew via overnames uit van nationale tot internationale brouwer. De opmerkelijkste overname gebeurde in 1995, toen het Belgische bedrijf de op één na grootste Canadese brouwerij, John Labatt Limited, overnam. Na de eeuwwisseling werd Interbrew in steeds meer landen actief en trok het ook naar de beurs. Dat was toen de grootste operatie ooit voor de Brusselse beurs.
Interbrew en het Braziliaanse AmBev smolten in augustus 2004 samen tot InBev. Ze vormden zo de grootste bierbrouwer ter wereld. De hoofdzetel van InBev bleef in Leuven. En in 2008 slaagde InBev erin om het Amerikaanse Anheuser-Busch, bekend van het Budweiser-bier, in te lijven. De naam werd Anheuser-Busch InBev. In 2012 werd AB InBev tot slot volledig eigenaar van de Mexicaanse Corona-brouwer Grupo Modelo.
(Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier