‘Meerwaardebelasting op aandelen treft ICT-starters’
De vrijstelling van de meerwaardebelasting op aandelen is een van de laatste troeven die ons land biedt aan starters in de ICT-sector. Een eventuele afschaffing jaagt hen naar het buitenland.
Volgens Thomas Spaas, medewerker van het advocatenkantoor Mattijs, Voet & Co, zal de invoering van een meerwaardebelasting op aandelen starters in de ICT-sector treffen. “België heeft, naast het nadeel van een gebrekkige toegang tot kapitaal, wel wat troeven voor start-ups in de ICT-sector”, weet de jonge fiscalist. “Er is veel gekwalificeerd personeel op de arbeidsmarkt. Voorts bestaat er in ons land geen claimcultuur, zoals in de VS. Jonge ondernemers moeten niet voortdurend bang zijn dat ze een dagvaarding binnenkrijgen omdat ze een foutje zouden hebben gemaakt. Een erg belangrijke troef van ons land is de vrijstelling van de meerwaardebelasting op aandelen.”
Een starter kan hier ondernemen met de wetenschap dat hij een fiscaal voordelige exit kan organiseren, omdat hij de winst van de verkoop kan cashen. Die vrijstelling bestaat bijvoorbeeld in de Verenigde Staten niet. Spaas vreest dat Belgische start-ups zullen verhuizen als die meerwaardebelasting wordt ingevoerd, omdat ons land dan geen enkel voordeel meer heeft. “Jawel, de goede ingenieurs en programmeurs zijn er nog. Maar die zullen dan worden ingezet voor de hoofdzetel in het buitenland. Op die manier verliest ons land niet alleen de vennootschapsbelasting na die verhuis, maar ook de toegevoegde waarde die wordt gecreëerd rond die starters.”
Dat ons buurland Nederland wel zo’n belasting op de meerwaarde op aandelen kent, is voor sommigen een argument om die ook in ons land in te voeren. Maar Spaas bekijkt een en ander in een breder kader. “De vennootschapsbelasting in Nederland bedraagt 25 procent”, klinkt het. “Bij ons 33,9 procent. De winst uit de bedrijven wordt dus al sterker afgeroomd voor de uitkering van een dividend, waarop nog eens een roerende voorheffing geldt van 25 procent, of een meerwaarde. Door de vrijstelling af te schaffen komt aan het einde van de rit twee derden van de winst bij de staat terecht. In Nederland is er trouwens ook een fiscale aftrekmogelijkheid van de minwaarde, als een bedrijf minder succesvol is. In België niet. Een meerwaardebelasting op de verkoop van aandelen zonder aftrekmogelijkheden zou neerkomen op een collectivisering van de winst en de privatisering van het verlies.”
H.B.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier