Meer dan 90 procent van de Vlaamse horecazaken heeft witte kassa

© iStock

De Vlaamse horecazaken zijn de beste leerlingen als het gaat over de witte kassa, die sinds 1 juli 2016 verplicht is voor horecazaken die maaltijden serveren en waarvan de jaaromzet exclusief btw hoger is dan 25.000 euro.

Volgens de recentste gegevens van Financiën is de witte kassa aanwezig in 19.532 van de 21.701 Belgische bars en restaurants. Dat schrijft Lesoir.

In Vlaanderen bedraagt de uitrustingsgraad 95,3 tot 105,7 procent. Twee provincies scoren hoger dan 100 procent, omdat een aantal horecazaken die de witte kassa niet langer moeten hebben, er al eentje hadden aangeschaft.

Groot verschil met Wallonië en Brussel

In Wallonië schommelt de uitrustingsgraad tussen 75,9 (provincie Waals-Brabant) en 80 procent (Luik). Brussel scoort het slechtst, met 68,8 procent.

Volgens Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen hebben meer Vlaamse horecazaken al een witte kassa omdat er al in 2012 werd gestart met vorming, “nog voor we zeker waren dat het systeem er echt zou komen”. “Ik denk dat onze Vlaamse collega’s meer vertrouwen hebben in de politieke boodschap”, zegt Thierry Neyens van de Waalse horecafederatie.

Ook inzake flexi-jobs, die werden gecreëerd om de vrees voor een faillissementsgolf na de invoering van de witte kassa te compenseren, zijn er grote verschillen. In Vlaanderen zijn er 17.374, in Wallonië 585 en in Brussel 241.

Partner Content