MaSTherCell cultiveert en traint menselijke cellen

MASTHERCELL "We groeien jaarlijks met 50 procent." © Getty Images
Gilles Quoistiaux journalist bij Trends-Tendances.

MaSTherCell is een biotechbedrijf in volle expansie.

Het bedrijf uit Gosselies verdrievoudigt binnenkort zijn productiecapaciteit en bouwt een nieuwe site in de Verenigde Staten.

“We groeien jaarlijks met 50 procent”, zegt Denis Bedoret. MaSTherCell is een dienstverlener voor laboratoria en bedrijven die actief zijn in celtherapie. Die werkt met levende menselijke cellen, die gecultiveerd en ‘getraind’ worden, om vervolgens opnieuw in de patiënt te worden ingespoten, zodat ze hem kunnen behandelen. MaSTherCell maakt en test die producten, alsook de productieprocessen ervan.

MaSTherCell is in 2011 ontstaan als een spin-off van de ULB. In 2014 lanceerde het zijn commerciële activiteiten. Eind 2016 bedroeg de omzet al 6 miljoen euro. Nog eens drie jaar later was dat al 25 miljoen. “Sinds 2017 zijn we winstgevend”, stelt Denis Bedoret.

De groeier werkt samen met belangrijke namen uit de farma-industrie, zoals het Franse Servier en het Amerikaanse Crispr Therapeutics. Het Waalse bedrijf is ook een partner van kleinere biotechspelers, zoals Agentus uit Waterloo. “Onze klanten ontwikkelen producten met een groot potentieel”, zegt Bedoret, die benadrukt dat MaSTherCell partnerschappen aangaat voor de lange termijn. “Onze contracten lopen over twintig jaar.”

Om te blijven groeien wil MaSTherCell lopende projecten uitbreiden en nieuwe projecten aantrekken. Het bedrijf moet dicht bij zijn klanten zitten, omdat zijn producten fragiel zijn. Om de Europese klanten te kunnen bedienen, bouwt het tegen 2021 een nieuwe site in Gosselies. Voor de Amerikaanse markt komt er een fabriek in Houston, Texas. MaSTherCell hoopt nog meer vestigingen te openen in de Verenigde Staten. Het bedrijf wil ook naar Azië, maar dat is een langetermijnplan. MaSTherCell telt nu 210 medewerkers, maar daar moeten er in de komende jaren verscheidene honderden bij komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content