Mariani: ‘Dexia kan opnieuw winstgevend worden’

© Belga

Dexia meldt dat de restbank tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies (aandeel van de groep) heeft geleden van 431 miljoen euro.

De toestand bij de restbank Dexia is niet dramatisch. “Als de overheden instemmen met een lage vergoeding voor de waarborgen, zit er zelfs weer winst in.” Dat zegt Dexia-CEO Pierre Mariani in een interview met De Tijd.

Dexia rekent erop dat het voor de definitieve overheidswaarborgen een veel lagere vergoeding zal moeten betalen dan voor de huidige, voorlopige garanties. “De garanties gaan ons dit jaar 450 tot 500 miljoen euro kosten, met inbegrip van de vergoeding voor de waarborgen uit 2008 en in de veronderstelling dat we die vergoedingen over het hele jaar betalen. Dexia kan dat nu nog dragen, maar op termijn kan dat niet blijven duren”, aldus Mariani.

Korte of lange termijn

Volgens hem moeten de overheden kiezen voor de korte of lange termijn. “De korte termijn is ontvangsten krijgen uit de garanties, wat goed is voor de begroting, maar het zal bijna meteen leiden tot de nood aan een kapitaalverhoging. Het alternatief is een vermindering van het langetermijnrisico en van het risico dat de garanties moeten worden uitgewonnen.”

Winstgevend

Dexia zelf gaat uit van een langetermijnvisie. Die komt erop neer dat Dexia geleidelijk wordt afgebouwd, maar daarvoor is het nodig dat de vergoeding voor de garanties erg laag is.

“Dan kan Dexia opnieuw winstgevend worden. En die winst is nodig om de afbouw van de portefeuilles voort te zetten, in een tempo van 10 tot 15 miljard euro per jaar. Zo moeten we almaar minder een beroep doen op de garanties”, aldus nog de Dexia-baas.

Nettoverlies van 431 miljoen euro in eerste kwartaal

Vandaag meldt Dexia dat de restbank tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies (aandeel van de groep) heeft geleden van 431 miljoen euro. In de “tussentijdse verklaring” geeft Dexia nog mee dat het systeem van voorlopige waarborgen (voor 45 miljard euro), dat loopt tot eind mei, vermoedelijk zal worden verlengd.

“Het is weinig waarschijnlijk dat de gesprekken met de Europese Commissie over het ontmantelingsplan tegen 31 mei afgerond zullen zijn”, luidt het. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content