Marc Lambotte (Agoria): ‘De bedrijven hebben 2,7 miljard euro van de taxshift nodig’

Marc Lambotte, CEO van Agoria © Belga
Alain Mouton

Marc Lambotte, de topman van de technologiefederatie Agoria, is tevreden over het sociaaleconomische beleid. “Deze regering steekt de kop niet in het zand. We mogen dank u zeggen.” Wel wil hij dat 2,7 miljard euro van loonkostverlagingen via de taxshift naar de bedrijven gaat.

Hoeveel banen beloven de Belgische ondernemers te creëren in ruil voor verdere lastenverlagingen op arbeid? Het is een vraag die bedrijfsleiders dezer dagen geregeld voor de voeten geworpen krijgen. Marc Lambotte laat zich niet nerveus maken. Hij staat één jaar aan de top van de invloedrijke technologiefederatie Agoria, met 1700 leden en 265.000 werknemers. “Ik kan de vraag omdraaien. Hoeveel banen zijn er de voorbije jaren verloren gegaan door het gebrek aan een doortastend beleid? In de sectoren van Agoria zijn dat 40.000 banen sinds 2008. We kunnen die trend keren. Volgens onze berekeningen levert een loonkostenverlaging van 10 procent 18.000 banen op voor onze bedrijven.”

De federale regering voert een indexsprong door, wat staat voor een loonkostenverlaging van 2,6 miljard euro, plus een lastenverlaging van gecumuleerd 1 miljard euro. Dat is onvoldoende, zegt VBO-topman Pieter Timmermans.

Marc Lambotte: “Laat ons positief zijn. Het is een stap in de goede richting. We spreken hier van 3,6 miljard euro, of een daling van 2,4 procent op een totale loonmassa van 150 miljard euro. Maar er is nog een hele weg af te leggen. Er wordt veel gegoocheld met procenten. Ik praat liever over concrete bedragen. Bekijk de cijfers voor onze sectoren. De Belgische uurloonkosten bedragen 43,6 euro, de hoogste van Europa. In Duitsland is dat 41,4 euro, in Frankrijk 38,7 euro en in Nederland 36,5 euro. Dat zijn al belangrijke verschillen, maar kijk ook eens naar Spanje. Daar bedraagt het uurloon 24,1 euro. Een Belgische ondernemer zal zijn vestiging niet verhuizen naar Duitsland omdat het uurloon er 9 procent lager is. Dat heeft geen zin. Maar hij vertrekt wel naar Spanje _ denk maar aan Ford Genk. Of naar Slowakije, waar het uurloon 9,3 euro bedraagt.”

Volgens Pieter Timmermans moet de regering met de taxshift een extra loonkostenverlaging van 2,7 tot 3 miljard euro aan de bedrijven toekennen. Akkoord?

Marc Lambotte: “Ik onderschrijf dat volledig. Agoria heeft net zoals de andere VBO-federaties meegewerkt om die 2,7 miljard euro te berekenen. Dat bedrag is nodig om de werkgeversbijdragen van 33 naar 25 procent te brengen. Nu hoor ik bepaalde partijen praten over een taxshift van meer dan 2,7 miljard euro. Er is sprake van een belastingverschuiving van 3,5 tot 5 miljard euro. Voor alle duidelijkheid: bedrijven hebben 2,7 miljard euro van de taxshift nodig. Alles daarboven? Feel free.

“Uiteraard kan ook werk worden gemaakt van de verhoging van het nettoloon. Maar de volgorde blijft belangrijk: eerst lagere loonkosten voor het herstel van de concurrentiekracht, en daarna andere maatregelen. België is een klein land dat niet lang kan teren op de interne consumptie. We zijn een open economie die het van de export moet hebben.”

Waren de werkgevers niet te enthousiast toen de regering de maatregelen aankondigde? Zodat men in de Wetstraat dacht: de werkgevers zijn al tevreden, we gaan nu de gewone burger belonen met een belastingverlaging.

Marc Lambotte: “Wij waren tevreden en we zijn nog altijd enthousiast. Deze regering steekt de kop niet in het zand. We mogen dank u zeggen.”

Wat is de mening van Agoria in het debat over de taxshift? Hoe moeten de lastenverlagingen worden gecompenseerd? Belastingen op vermogenswinsten? Een hogere btw? Milieuheffingen?

Marc Lambotte: “De drie zijn nodig. Je kunt geen belangrijke taxshift doorvoeren en slechts één soort belasting verhogen. De btw is natuurlijk een heet hangijzer. Btw is meer dan de drie tarieven van 6, 12 en 21 procent. De regering kan werk maken van het wegwerken van de absurde verschillen en de uitzonderingsmaatregelen. Als je je wagen buiten parkeert, betaal je 0 procent btw, zet je die in een garage, dan betaal je 21 procent. Volg je een opleiding bij een privébedrijf, dan betaal je 21 procent, en bij een instelling die verbonden is aan een universiteit betaal je niets. Een aanpassing van het btw-stelsel is interessant. Je kunt dat eenvoudig invoeren en het brengt iets op.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content