Luchtvaartsector toch opnieuw winstgevend dit jaar (Iata)

De luchtvaartsector zou dit jaar toch opnieuw winst maken, meer bepaald 2,5 miljard dollar (2 miljard euro) voor alle luchtvaartmaatschappijen samen. Dat bericht de Iata, de internationale sectororganisatie, maandag in Berlijn.

In maart ging de Iata nog uit van een gezamenlijk verlies van 2,8 miljard dollar. Blijkbaar beleeft de sector dus beterschap.

De inkomsten voor de luchtvaartindustrie zouden dit jaar uitkomen op 545 miljard dollar, verwacht de Iata. Dat is ruim 60 miljard meer dan vorig jaar, maar wel nog steeds onder het niveau van 2008 (564 mia dollar).

“De economie herstelt wereldwijd veel sneller van de financiële crisis dan we hadden verwacht. De luchtvaartmaatschappijen kunnen profiteren van een toenemende trafiek, waardoor de industrie uit de rode cijfers kan komen”, verklaarde Giovanni Bisignani, directeur-generaal van de Iata. “We hadden gedacht dat het minstens drie jaar zou duren voor de verliezen van 2009 konden worden goedgemaakt, maar het herstel dit jaar brengt ons al opnieuw op 75 procent van het niveau van voor de crisis.”

Het passagiersverkeer zou dit jaar met 7,1 procent toenemen en het vrachtverkeer met 18,5 pct.

Bisignani wijst er wel op dat het herstel nog zeer kwetsbaar is, met nettomarges van amper 0,5 procent. Daarnaast is een groot deel van de sector nog steeds verlieslatend. Bijvoorbeeld in Europa, waar stakingsacties en het vliegverbod als gevolg van de vulkaanas de luchtvaartmaatschappijen 2,8 miljard dollar in het rood sturen. In alle andere regio’s tekenen de luchtvaartmaatschappijen een verbetering op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content