Luc Tack (Picanol) is ‘believer’ van maakindustrie in Vlaanderen

Picanol is niet van plan om een passieve aandeelhouder te worden van Tessenderlo Group. “Picanol wil actief mee het beleid gaan bepalen”, luidt het.

Picanol is niet van plan om een passieve aandeelhouder te worden van Tessenderlo Group. “Picanol wil actief mee het beleid gaan bepalen”, zegt woordvoerder Frederic Dryhoel van de weefmachinebouwer.

Over de beweegredenen van het Ieperse bedrijf om in Tessenderlo te stappen, luidt het dat CEO en hoofdaandeelhouder Luc Tack een ‘sterke voorstander is van de maakindustrie in Vlaanderen’.

Picanol heeft enkele sterke jaren achter de rug en zocht daarom een industrieel project om die middelen in te investeren. Omdat het zich beter wou wapenen tegen de cyclische weefmachinebusiness, ging het op zoek naar een andere business.

“Het moest een industrieel project zijn met een beslissingscentrum in België, wereldwijde activiteiten en een basisindustrie”, aldus de woordvoerder. Uiteindelijk kwam dat project uit bij Tessenderlo Group, gespecialiseerd in voeding, landbouw, watermanagement en valorisering van bio-reststoffen.

De participatie van Picanol blijkt niet louter financieel van aard. “We zijn niet van plan een passieve aandeelhouder te worden, maar willen actief mee het beleid gaan bepalen”, verduidelijkt de woordvoerder. Zo kan Picanol zijn ervaring in de opkomende markten doorgeven aan Tessenderlo Group.

Met de participatie wil Picanol zorgen voor een duurzame verankering van de industriële groep in Vlaanderen en België. “Luc Tack – CEO en samen met de familie Steverlynck goed voor 88,44 procent van de aandelen – is een sterke ‘believer’ in de maakindustrie in Vlaanderen”, licht Dryhoel toe.

Picanol gelooft niet in het verhaal van delokalisatie, maar zet volop in op technologische ontwikkeling. Zo wordt dit jaar 12 miljoen euro geïnvesteerd in de modernisering van de machines in Ieper.

De groep is vooral bekend om de productie van weefmachines, maar beschikt ook over een eigen gieterij die als toeleverancier hoogtechnologische gietstukken maakt. Het bedrijf heeft nog een divisie (PsiControl Mechatronics) die sturingen maakte voor machines. Picanol is met het Limburgse Melotte zelfs actief in 3D-printing. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content