Luc Coene: ‘De communicatie over de stresstest van Dexia was niet echt correct’

© belga

Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank in Z-Talk Goossens, over de ontmanteling van Dexia.

In mei van dit jaar is actief begonnen met het zoeken naar oplossingen voor Dexia – onder meer door de Nationale Bank – omdat de bank het steeds moeilijker kreeg om aan haar dagelijkse financieringsbehoeften te geraken. Terwijl achter de schermen duidelijk werd dat Dexia een groot liquiditeitsprobleem had, werd half juli verkondigd dat Dexia probleemloos de stress test passeerde, die onder meer mee door de Nationale Bank georganiseerd werd. Luc Coene geeft toe dat de communicatie ongelukkig was, maar voegt er onmiddellijk aan toe dat de stress test naging of er zich een solvabiliteitsprobleem stelde en dat was er niet bij Dexia. “De liquiditeit werd niet onderzocht. Maar ik kan u verzekeren dat wij al meer dan een jaar dagelijks de liquiditeitsproblemen bij Dexia aan het volgen waren. Toen we vaststelden dat het niet de goede richting uitging zijn we naar alternatieven gaan zoeken. ”

Strategie
Coene is ervan overtuigd dat de problemen niet te laat werden aangepakt: “Al een tijdlang waren we ervan overtuigd dat de strategie die Dexia volgde niet de juiste was om uit haar problemen te komen. Al van in mei zijn we gaan zoeken naar oplossingen omdat we gewaar werden dat de liquiditeit van Dexia slechter en slechter werd. Bovendien was het duidelijk dat het gewicht van de hele portefeuille beleggingen de goede stukken van de bank langzaam zou gaan aanvreten. Dus we wilden die slechte stukken afzonderen, maar die waren zo omvangrijk dat dit moeilijk was. Het alternatief was de goede stukken uit bank halen, zodat die autonoom verder konden werken. “

Geen nationalisering De oorspronkelijke idee was geen nationalisering, maar dat een buitenlandse partij de goede stukken zou overnemen. “Maar we vonden geen kopers voor die stukken. Intussen verslechterde de situatie op de financiële markten drastisch en nam het wantrouwen ten aanzien van Dexia enorm toe. Toen Dexia deposito’s begon te verliezen, en omdat er geen externe partijen waren die de bank wilden overnemen, besloot de federale overheid om de bank zelf te kopen. ”

Kris Peeters
Vlaams minister-president Kris Peeters toonde zich deze week heel kritisch ten aanzien van Luc Coene die zijn alternatief voorstel voor Dexia zou hebben afgeketst. Peeters had met de andere gewesten, de Gemeentelijke Holding en Arco een ander splitsings-voorstel uitgewerkt, dat minder bitter zou smaken voor die verschillende partijen dan nu het geval is. Luc Coene zegt dat hij ook het plan-Peeters degelijk heeft onderzocht. “Wij hebben alle opties bekeken, want we zijn niet over één nacht ijs gegaan. Maar de andere pistes hadden belangrijke nadelen. Zo moest er bijvoorbeeld een kapitaalverhoging komen. Als die als onvoldoende werd beschouwd door de markten, moest de overheidswaarborg nog groter worden. In het plan-Peeters werd het slechte deel niet afgezonderd van het goede deel, bleven de Fransen nog in de Belgische bank zitten en de Belgen in de Franse bank. Dit ging de problemen niet oplossen. “ (VG)

In Z-Talk Goossens vragen we Luc Coene ook hoe hij de situatie bij KBC ziet, hoe hij de schulden-bankencrisis verder ziet evolueren, en hoe hij de daadkracht van de Europese politieke leiders en van de ECB inschat.

Z-Talk Goossens zaterdag vanaf 11 uur in de weekendlus op Kanaal Z.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content