L’Oréal en Unesco huldigen wetenschapsters
De Unesco en cosmeticagroep L’Oréal hebben in Parijs de jaarlijkse prijzen For Women in Science uitgereikt.
Vijf vrouwelijke wetenschappers – één per continent – kregen elk 100.000 dollar voor hun bijdrage aan de wetenschap. De laureaten waren professor Jill Farrant uit Zuid-Afrika (onderzoek naar planten bestand tegen droogteperiodes), de Amerikaanse professor Bonnie Bassler (communicatie tussen bacteriën), professor Suzanna Lopez uit Mexico (onderzoek naar het rotavirus), Ingrid Scheffer uit Australië (identificeerde de erfelijkheidsgenen voor epilepsie) en de Britse Frances Ashcroft uit Oxford (onderzoek naar diabetes).
Het is al de veertiende keer dat de For Women in Science Awards werden uitgereikt. In 2006 was de Belgische onderzoekster Christine van Broeckhoven ook laureaat van de prestigieuze prijs. Ze kreeg de erkenning voor haar onderzoek naar Alzheimer. De prijs van Unesco-L’Oréal beoogt de kansen van vrouwelijke wetenschappers te verhogen en jonge onderzoeksters te stimuleren om te kiezen voor een carrière in de wetenschappen.
Vanzelfsprekend zijn de laureaten vereerd met de prijs. Bonnie Bassler: “Ik weet niet of ik verder zou hebben gestaan als ik een man zou zijn. Het kan best dat juist het feit dat je er als vrouw harder voor moet knokken tot betere resultaten leidt. In elk geval heeft de wetenschap vrouwen nodig; de juiste mix tussen mannen en vrouw is bevorderlijk voor het succes van een onderzoeksgroep.”
De jury onder leiding van de Belgische Nobelprijswinnaar Christian de Duve, kende ook 15 beurzen toe aan jonge onderzoeksters uit alle hoeken van de wereld. Deze beurzen hebben een waarde van 40.000 dollar en moeten de onderzoeksters vooral in staat stellen om een tijd aan een prestigieuze universiteit in het buitenland te gaan werken. Onder de beursalen zat geen enkele Belgische wetenschapster. Jurylid Marc Van Montagu, een van de bekendste plantenbiologen die ons land ooit heeft voortgebracht, relativeert: “Het is niet dat we in België geen kwaliteit hebben die voor zo’n award in aanmerking komt. Maar om het als vrouw helemaal te maken in de wetenschappen is echt niet makkelijk. Daarom is het goed dat deze prijs rolmodellen in beeld brengt.” (R.B)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier