Loonkosten stijgen sneller in kleine bedrijven
De loonkosten stijgen in bedrijven met minder dan tien werknemers twee keer zo snel als in bedrijven met meer dan 200 personeelsleden. Dat komt onder meer omdat ze minder kunnen genieten van de verlaging van de werkgeversbijdragen. Dat blijkt uit de cijfers van de Top 30.000.
In 2012 hadden de consumenten duidelijk schrik voor de oplopende openbare schulden en voor ontslagen. Ze hielden de hand op de knip en de Belgische consumptie daalde voor het eerst in 30 jaar. Een bescheiden groei van de export zorgde toch voor een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 0,2 procent.
Dat is geen reden tot juichen, want België is een land van halffabricaten en daardoor een onderaannemer van Duitsland. Onze oosterburen strijken met andere woorden de voornaamste toegevoegde waarde op. Nog erger, de bedrijfsinvesteringen daalden met 8,6 procent.
De terugvallende vraag is goed af te lezen in de resultaten van de Top 30.000. De omzet van de industrie en de handel steeg met 1,4 procent tot 718 miljard euro, maar de inflatie bedroeg 2,6 procent. In werkelijkheid is hij dus gezakt. Vlaanderen is nog altijd de motor van de Belgische economie en is goed voor 46,7 procent van de nettowinst. Brussel, waar de meeste maatschappelijke zetels zich bevinden, volgt met 44,3 procent. Wallonië is bijna verwaarloosbaar met 9,2 procent. (T.C.)
Lezersvoordeel
Bij een digitaal abonnement op de Trends Top met de cijfers van 400.000 bedrijven en een half miljoen contacten hoort ook de jongste editie van de Top 30.000. De lezers van Trends krijgen een korting. Om hiervan gebruik te maken, surft u naar www.trendstop.be/voordeel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier