‘Loonkosten stijgen sneller in België dan in Duitsland’

© Belga

Volgens een studie van de OESO speelt de toenemende loonhandicap ons land parten in vergelijking met Duitsland.

De studie van de de OESO (Organisatie voor Economische
Samenwerking en Ontwikkeling ) heeft een vergelijking gemaakt van de loonkosten tussen 2005 en 2009 in verschillende Europese landen .

Daaruit blijkt dat Belgische industriële bedrijven fors terrein verliezen ten opzichte van Duitsland. Die snel groeiende loonhandicap zou bovendien meegespeeld hebben in de beslissing van de Opeldirectie om de fabriek in Antwerpen te
sluiten, meldt De Morgen.

De nieuwe cijfers van (OESO) berekenen voor elk industrieland de loonkost ten opzichte van de productie. Uit die berekening blijkt dat de loonkosten in de hele Belgische economie drie keer sneller zijn gestegen dan in Duitsland, en zelfs tien keer sneller in de verwerkende industrie, waar Opel Antwerpen onder valt.

Volgens de werkgevers in ons land compromiteert die snel groeiende loonkost door verlies aan concurrentiekracht de economische toekomst in België. Ook vakbonden en politici erkennen dat er een probleem is, maar betwisten de omvang ervan.

Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) wijst daarentegen op de verlaagde socialezekerheidsbijdragen voor jongeren en oudere werknemers die de loonkost minder zwaar maken en op het fiscale voordeel van de notionele intrestaftrek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content