Lidl gaat Duitse boeren meer betalen voor hun melk

© Belga

Na het massale boerenprotest wegens de sterk gedaalde melkprijzen gaat de Duitse discounter Lidl de Duitse boeren meer betalen voor hun melk.

Vanaf 1 oktober zullen we de inkoopprijzen voor conventionele drinkmelk duidelijk optrekken, maakte Lidl vrijdag bekend. De Duitse boerenbond DBV had eerder gemeld dat Lidl de inkoopprijs met vijf cent per liter zou optrekken. Lidl wil zelf geen commentaar kwijt over de precieze verhoging, wegens “concurrentieoverwegingen”.

“Dit signaal van Lidl is een verdere stap om, gezien de gespannen situatie op de landbouwmarkten, onze melkproducenten te ondersteunen”, aldus DBV-voorzitter Joachim Rukwied. Nu komt het er volgens hem op aan dat ook andere levensmiddelenretailers dit voorbeeld volgen. Rukwied verwacht dat ook voor andere zuivelproducten een overeenkomstig gevoel van verantwoordelijkheid zal volgen.

Door de wereldwijde overproductie zijn de prijzen die de melkproducenten krijgen ingestort. Volgens de Duitse sectorvereniging BDM is de melkprijs in Duitsland sinds eind 2013 gedaald van 41 naar 28 cent per liter.

Waalse boeren plannen nieuwe betogingen

Ondertussen plannen de landbouwers in Wallonië nieuwe betogingen. Verenigd binnen de belangengroepen Fédération wallonne de l’Agriculture (FWA), Union des Agricultrices wallonnes en de Fédération des Jeunes Agriculteurs, trekken ze dinsdag naar het Groothertogdom Luxemburg om deel te nemen aan de betoging naar aanleiding van een nieuwe vergadering van de Europese ministers van Landbouw. Ze zullen bovendien dinsdagmorgen een sensibiliseringsactie houden aan de grens in Sterpenich.

De betoging vindt plaats om 11 uur voor het gebouw van het European Convention Center, waar de Landbouwministers opnieuw samenzitten.

Maandag protesteerden de Europese boeren al in Brussel. Maar de boodschap is niet doorgedrongen tot de beleidsmakers, aldus de FWA. “Ondanks de grote opkomst van de Europese boeren in Brussel op 7 september, heeft de raad van Europese ministers niet begrepen hoe groot de woede is in het landbouwmilieu”, klinkt het bij de FWA in een persmededeling. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content