Leuven vraagt statuut van toeristisch centrum aan voor meer winkelopeningen

© iStockphoto

Het Leuvense stadsbestuur heeft beslist om het statuut van toeristisch centrum aan te vragen zodat er aan handelaars meer afwijkingen kunnen worden toegestaan op de wekelijkse rustdag. Dit gebeurt op vraag van de handelaarsvereniging Liefst Leuven. Momenteel is dit aantal beperkt tot 15 per jaar. Als de federale overheid het statuut toekent loopt dit aantal op 40.

“We willen hiermee de Leuvense handelaars meer overlevingskansen bieden in hun concurrentiestrijd met e-commerce. Momenteel telt Leuven al 15 zondagsopeningen. Leuven zou in de toekomst liefst op elke eerste zondag van de maand een dergelijke afwijking willen bekomen waardoor het totale aantal slechts met 5 tot 10 toeneemt. De openingsuren op een dergelijke zondag zou men bovendien willen beperken van 13 tot 18 uur”, aldus Erik Vanderheiden (CD&V), als schepen bevoegd voor middenstand, maandag tijdens een persontmoeting.

Tegenstrijdige signalen

Het is volgens Vanderheiden nog onduidelijk wat de precieze gevolgen zijn voor de middenstand van het nieuwe verkeerscirculatieplan voor de Leuvense binnenstad dat sinds eind augustus gefaseerd wordt ingevoerd. De signalen die men hierover vanuit handelaars ontvangt zijn tegenstrijdig. Het stadsbestuur is er echter van overtuigd dat een meer leefbare stad op termijn de handel sterk ten goede zal komen.

Wat de opening van het Brusselse shoppingcentrum Dockx betreft, wijst burgemeester Louis Tobback op het feit dat Leuven ook hiertegen klacht had ingediend bij de Raad van State, maar afgewezen werd omdat Leuven niet belanghebbend zou zijn. Tobback verwacht overigens niet dat Dockx de handel in Leuven negatief zal beïnvloeden. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content