Latems cloudbedrijf Nomadesk werkt aan kapitaalronde

Data News rekende Nomadesk vorig jaar tot de beste producten van 2011. De Latemse Gimv-participatie hoopt tegen het jaareinde ook winst te maken.

Deurle, Barcelona

Informatie delen in de cloud is big business. Het Amerikaanse Dropbox kreeg in oktober 250 miljoen dollar financiering en claimt meer dan 45 miljoen gebruikers. Box, een meer zakelijke Californische concurrent, haalde 129 miljoen dollar op en claimt 8 miljoen gebruikers – drie keer meer bij ondernemingen dan een jaar geleden

.

Nomadesk groeit even snel, maar vanaf een laag niveau. “We boekten zo’n 350 procent meer omzet”, zegt chief executive officer Darren Trumeter aan de telefoon vanuit Deurle. Na de 250.000 euro omzet uit 2010, brengt dat Nomadesk op ongeveer één miljoen euro omzet. Met kosten in de orde van 3 miljoen euro – 2,7 miljoen in 2010 – is er dan voor 2011 zo’n 2 miljoen euro verlies? “Ongeveer correct”, bevestigt Trumeter. “Ons plan is om in het derde kwartaal winstgevend te zijn”.

De Texaanse veertiger en oud-Black Hawk helicopterpiloot volgde in januari 2011 co-oprichter Filip Tack als chief executive officer op. Hij moet Nomadesk op de Amerikaanse markt zetten. Dit jaar wil Trumeter tussen 2,5 en 5 miljoen euro omzet halen.

Zegt hij: “Wij weten nu waar we spelen in de markt. Onze strategie is helder. Partners kunnen Nomadesk onder hun eigen merknaam verkopen en we verkopen ook aan bedrijven. Daarmee kunnen we een firma van 100 miljoen euro bouwen. Dat zien we helemaal zitten”, verzekert Trumeter. Zijn ploeg is nu een 20-tal sterk, een verdubbeling tegenover 2010.

Volgens Trumeter tekende Nomadesk vorig jaar zo’n 40 distributeurs op. Ongeveer de helft daarvan verkoopt het product onder zijn eigen merknaam. Bekende kanalen zijn Telenet (dat ook voor de clouddiensten zorgt) en het Amerikaanse Novatel Wireless, een fabrikant van draadloze modems. “De grootste klant is één van de leidende consultingbedrijven in de wereld”, zegt Trumeter. Nomadesk mag de naam niet in de pers brengen.

“10 tot 15 miljoen” vers kapitaal

De sterkhouder achter de onderneming is Gimv. De investeringsmaatschappij stapte in 2007 in en leidde twee financieringsrondes, samen voor zo’n 10 miljoen euro. Trumeter: “Midden dit jaar praten we met Amerikaanse investeerders. In het derde kwartaal komt er een grote kapitaalronde met strategische partners”. Hij denkt aan een financiering van 10 tot 15 miljoen. Die zal dienen om de technologie, marketing en verkoop te versterken.

Verkoop wordt eenvoudiger

Filip Tack is vandaag verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop en business development van Nomadesk. Net als vorig jaar is hij het gezicht van het bedrijf op het Mobile World Congress in Barcelona. Tack: “De hype rond Box en Dropbox werkt in ons voordeel. Zij hebben de productcategorie gecreëerd. Apple verwaarloost de zakelijke gebruikers en Sharepoint van Microsoft is te complex. Wij brengen eenvoud en veiligheid naar de onderneming. Onze partners verdienen geld met onze oplossing”. Trumeter: “Dropbox versnelt onze verkoopscyclus. Klanten begrijpen nu wat we doen”.

Te vroeg op de markt… in 2004 Nomadesk is in 2004 gestart onder de naam Aventiv. Dat was één jaar vroeger dan Box en drie jaar dan Dropbox, waarvan de techniek als twee druppels water op die van Nomadesk lijkt. Het team rond Filip Tack – ex-Porthus – mikte van bij het begin op gebruikers die vaak op de baan waren zonder altijd internetverbinding te hebben. De software reserveerde een partitie op hun portable en bewaarde daar de documenten in versleutelde vorm. Eens de gebruiker internettoegang had, synchroniseerde ze hun gegevens met hun data op het internet. De eerste financiers waren Yves Fassin van EMG en Vehtec van Carl Van Hool in 2005.

Naderhand voegde Nomadesk functies voor het delen en gezamenlijk bewerken van bestanden toe. Het systeem werkt nu ook vanaf Apple-, Android- en Blackberry-smartphones.

Filip Tack: “Europa is zo gefragmenteerd dat je het moeilijk hebt om je hier op de kaart te zetten. Vandaar dat je overzee moet. Maar daar een serieuze aanwezigheid opbouwen is evenmin gemakkelijk. Ik heb het de voorbije jaren erg moeilijk gevonden om onze boodschap verkocht te krijgen. Eigenlijk waren we gewoon te vroeg”.

Trumeter was voordien oprichter en bestuurder van KPI-softwarebouwer myDials en CEO van iProfile en Sapling Systems. Vroeger in zijn carrière werkte hij bij Citect, SAP en Infoware. Die mix van starters en gevestigde bedrijven – plus het feit dat hij chief operations officer was geweest voor een Australische beursgenoteerde firma (Citect) én in Texas woonde (waar Nomadesk in de VS is gevestigd) – hielpen hem aan zijn job. (BL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content