Lanxess Rubber schrapt 60 banen

© belga

De directie van Lanxess Rubber Zwijndrecht wil 2 ‘pilootfabrieken’ sluiten. Daarbij zijn 60 banen bedreigd, een vorige herstructurering inbegrepen.

De directie van Lanxess heeft vrijdag op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt dat het de twee pilootfabrieken in Zwijndrecht wil sluiten om te besparen. De vakbonden weigerden aanwezig te zijn op de ondernemingsraad.

Het gaat om twee fabrieken die twee jaar geleden opgestart werden om nieuwe en innovatieve technologie te testen voor de productie van butylrubber. Dat materiaal dient voor de productie van energiezuinige autobanden.

De herstructurering zou volgens de directie kunnen worden doorgevoerd zonder gedwongen ontslagen, maar wel via de zogenaamde swt-regeling, het vroegere brugpensioen.

Het chemiebedrijf start daarvoor het sociaal overleg op volgens de procedure van de wet-Renault. Door de herstructurering gaan 60 arbeidsplaatsen verloren, al moeten daar volgens woordvoerder Philippe Van Wassenhove ook de jobs vanuit een eerdere, lopende herstructureringsronde worden bijgerekend.

Bij Lanxess Rubber nv loopt sinds begin maart een staking over de CAO-onderhandelingen. Het overleg over de nieuwe CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) zit muurvast. Woensdag kondigde de directie een bijzondere ondernemingsraad aan waarbij een herstructurering op de agenda zou staan, maar daar gingen de vakbonden uiteindelijk niet op in.

De aankondiging van vrijdag staat volgens het bedrijf los van de huidige staking.

In een reactie op de aankondiging tot sluiting melden de vakbonden ABVV en ACV dat ze eisen dat eerst de CAO-kwestie wordt opgelost vooraleer gepraat wordt over de nieuwe intentie tot collectief ontslag.”Het is nooit eerder gezien dat de werkgever tijdens een lopend conflict, waarvan hij zelf de sleutel in handen heeft om tot een oplossing te komen, over een ander onderwerp dan wel sociaal overleg wil organiseren”, klinkt het bij de bonden.

De vakbonden gaan de intentieverklaring ‘rustig bekijken en analyseren’, luidt het in een persbericht. (Belga/VRT/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content