Landbouwkrediet dankt groei aan Centea

© belga

De groep Landbouwkrediet noteert voor 2011 55,5 miljoen euro winst tegenover 45 miljoen euro een jaar eerder. De toename is in de eerste plaats te danken aan de overname van Centea.

“Zonder Centea zou het resultaat iets lager geweest zijn dan in 2010”, verklaarde topman Luc Versele woensdag tijdens een toelichting van de jaarresultaten. De daling zou onder meer te wijten zijn aan de kosten voor de fusie (68 miljoen over drie jaar), de bankentaks en de lagere marges door de zware concurrentie.

Waarschuwingen

Luc Versele uitte tijdens zijn toelichting enkele bedenkingen bij de bankenwereld en de rol van de overheid daarin. Zo kampt volgens hem de bankenwereld in ons land met een te agressieve concurrentie, niet alleen op de kredietmarkt maar ook bij de deposito’s. Versele is van oordeel dat de marges op dit moment te klein zijn. “Als dit blijft duren, zullen verschillende banken binnen enkele jaren in de problemen komen”, waarschuwde de CEO. Hij wees erop dat de hypothecaire rente in Nederland systematisch hoger ligt. “De Belgische klant is verwend, maar op lange termijn is zo’n beleid destructief,” aldus Versele.

‘Bankenheffing met pervers effect’

Landbouwkrediet betaalde vorig jaar 22 miljoen euro aan de zogenaamde ‘bankenheffing’. Dat bedrag zou dit jaar, bij ongewijzigde spelregels, uitlopen tot 40 miljoen euro. De heffing is berekend op Belgische deposito’s, wat volgens Versele een pervers effect heeft. “De buitenlandse succursalen hebben een concurrentieel voordeel. Het is zelfs niet uitgesloten dat Belgisch spaargeld naar het buitenland wordt gesluisd om daar kredieten te verstrekken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de Belgische regering?,” vroeg Versele zich af.

Dexia

Het Dexia-debacle had ook een rechtstreeks effect op de groep Landbouwkrediet. Toen Dexia-aandeelhouder Arco in de problemen kwam, was Landbouwkrediet net bezig kapitaal op te halen bij haar coöperanten. “Die waren wantrouwig. We haalden vorig jaar 147 miljoen euro op, maar zonder de problemen bij Arco zou dat zeker meer geweest zijn”, aldus Versele. Landbouwkrediet gaat als coöperatieve vennootschap nog geen beroep doen op de staatsgarantie, zoals Arco heeft gedaan. “Dat zou de indruk geven dat we in de problemen zitten”, verklaarde de topman. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content