Landbouwers dreigen met boycot Ahold Delhaize

© belga

De landbouwsector vreest dat de druk die de nieuwe supermarktgroep Ahold Delhaize op de prijzen uitoefent, uiteindelijk bij de boer zal terechtkomen. De sector wil het niet zo ver laten komen en dreigt met een boycot.

Levensmiddelenbedrijven in België en Nederland doen hun beklag over Ahold Delhaize. De supermarktgroep zou sinds de fusie minder willen betalen aan zijn belangrijkste leveranciers. In Nederland leidde dat al tot een klacht bij de ‘Stuurgroep Eerlijke Handelspraktijken’. Ook in België is er ongenoegen, onder meer bij de merkenproducenten.

Maar ook de landbouwsector vreest de prijsdruk. “We voelen die nu nog niet, maar we verwachten het wel”, aldus Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Ook de Boerenbond houdt de situatie in de gaten. “We voelen nog geen prijsdruk, maar volgen het van nabij op”, zegt een woordvoerster.

De landbouwers vrezen dat de prijsdruk uiteindelijk zal overslaan naar de landbouwsector, zoals dat in het verleden al is gebeurd. “We vrezen dat de landbouw het kind van de rekening zal worden”, zegt Vandamme.

In Nederland zijn al oproepen gelanceerd om Albert Heijn, onderdeel van de fusiegroep Ahold Delhaize, te boycotten. Een idee dat ook bij het ABS rijpt indien de prijsdruk tot bij de landbouwers komt. “Waarom geen boycot om geen verse Belgische producten meer te kopen bij Ahold Delhaize”.

ABS hoopt dat ook de politieke wereld zijn rol zal spelen. In een reactie zegt Ahold Delhaize in gesprek te zijn met de honderd grootste internationale leveranciers. “We bepleiten geen prijsverlaging, maar het gelijk trekken van de prijzen die Delhaize en Ahold betalen”, legt woordvoerder Peter Dercon uit.

“Er is voldoende ruimte bij de partijen met wie we onderhandelen om tot een goed resultaat te komen”. Hij heeft begrip voor de bezorgdheid van de landbouwers, maar “Ahold Delhaize kan moeilijk met alle geledingen van de keten rekening houden. Wat onze leveranciers afspreken met hun leveranciers is voor hun rekening”, aldus de woordvoerder van de fusiegroep. “Ethisch staan we recht in onze schoenen”. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content