Lagere winstmarge bij RealDolmen

RealDolmen © Belga Image
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

RealDolmen groeit in infrastructuur en in licenties voor hospitaalsystemen, maar kende een zwakker kwartaal in “professional services”. Voor het halfjaar verwacht RealDolmen minder recurrente bedrijfswinst.

De omzet van RealDolmen steeg een mooie 6,1 percent tot 53 miljoen euro in het eerste kwartaal. Zoals gewoonlijk zitten daarachter echter stevige verschillen in de divisies. Deze keer werkt de mix negatief op de verwachte recurrente bedrijfswinst voor het halfjaar, waarschuwt het management.

Het goede nieuws zat in “Business Solutions”, waar RealDolmen meer eigen licenties en licenties van derden verkocht. De omzetstijging was 14,5% tot 10,4 miljoen euro. RealDolmen verkocht onder meer nieuwe licenties van zijn Hospital/AX systeem aan twee ziekenhuizen en ook de documentbeheeroplossing deed het goed. “Dat bevestigt het succes van de roadmapinvesteringen van de voorbije jaren”, onderstreept algemeen directeur Marc De Keersmaecker van RealDolmen. Daartegenover stond dat er “een tekort aan projecten” was en lagere inkomsten in Enterprise Solutions. Het tweede lichtpunt is de infrastructuur-afdeling die zijn omzet verhoogde met 16,5 procent tot 18,2 miljoen euro. Vooral Workplace Products deden het goed na een zwakker vorig kwartaal, terwijl Datacenterproducten de omgekeerde beweging maakten. Traditioneel haalt deze divisie lage marges.

Minder goed nieuws uit de afdeling “professional services”, de belangrijkste activiteit van RealDolmen. Het gaat hier om projecten, consultancy, outsourcing en terbeschikkingstelling van personeel. Daar daalde de omzet met 3,2 procent tot 24,9 miljoen, ook al is het Franse Airial, dat onlangs aan GFI is verkocht, in die cijfers buiten beschouwing gelaten. Volgens RealDolmen zit de daling vooral in infrastructuurdiensten, waar nieuwe contracten vertraging opliepen terwijl het personeel toenam en de dagtarieven daalden. Marc De Keersmaecker erkent dat de bijkomende verkoopinspanningen niet de verwachte timing voor groei hebben gehaald en “moeten verbeteren”.

De vertraging in de inkomsten uit diensten zal in de eerste jaarhelft voor een lagere recurrente bedrijfswinst (REBIT) zorgen, waarschuwde De Keersmaecker.

Een jaar geleden was de REBIT van RealDolmen op het halfjaar 4,9 miljoen, een REBIT-marge van 4,3 procent. Vooral de professionele diensten deden het toen uitstekend met een REBIT-marge van 9,9 procent.

Herstel in tweede semester

In zijn vooruitzichten verwacht RealDolmen een lichte groei in de jaaromzet in professionele diensten, ondanks de “kleine daling in het eerste halfjaar”. Business Solutions zullen groeien, maar minder sterk dan in dit kwartaal, voorspelt het management. De productomzet zou afnemen door de overgang naar de “cloud”.

Hoewel de recurrente bedrijfswinst “substantieel lager” zal zijn in het eerste semester, vergeleken met vorig jaar, verwacht RealDolmen toch een REBIT-marge van “om en bij de 5%” over het hele boekjaar. Vorig boekjaar was de REBIT-marge 4,7%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content