Lagere olieprijzen dwingen Shell om investeringen terug te schroeven

© reuters

Shell zet de komende drie jaar het mes diep in haar investeringen. De dalende olieprijzen liggen aan de basis van de beslissing van de Nederlands-Britse oliemaatschappij.

Shell schroeft de investeringen de komende drie jaar met meer dan 15 miljard dollar (13,3 miljard euro) terug. Dat maakte de Nederlands-Britse oliemaatschappij donderdag bekend bij de presentatie van de vierdekwartaal- en jaarcijfers.

De lagere investeringen hangen samen met de sterk gedaalde olieprijs. Volgens topman Ben van Beurden beschikt Shell over opties om de uitgaven nog verder te verlagen als dat nodig is. “Maar wij willen niet overdreven reageren op de huidige lage olieprijzen en onze beste mogelijkheden op tafel houden”, zei hij.

Shell boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 773 miljoen dollar, ruim een miljard minder dan een jaar eerder. Het winstcijfer dat als maatstaf geldt voor de financiële markten, op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige kosten, steeg wel van 2,9 naar 3,3 miljard dollar. Dat cijfer lag echter ruim onder de analistenverwachtingen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content