‘Kwart werkgevers kan vacatures niet invullen: steeds meer bedrijven zorgen zelf voor vorming’ (Manpower)

Manpower-kantoor in Brussel © BELGA

24 procent van de bevraagde Belgische werkgevers ondervindt moeilijkheden om vacatures in te vullen, en zelfs 31 procent in Vlaanderen, waar de problemen stijgen. Mede daarom verdrievoudigt het aantal bedrijven dat zelf in opleiding voorziet.

Dat blijkt uit een enquête van de ManpowerGroup bij 751 werkgevers.

De resultaten voor 2016 zijn over het hele land gemeten stabiel tegenover 2015, maar in Vlaanderen wordt het lastiger om vacatures ingevuld te krijgen. 31 procent van de Vlaamse werkgevers klaagt erover dat vacatures maar moeilijk in te vullen zijn, een stijging met 5 procent tegen vorig jaar en zelfs met 19 procent tegenover 2014 zie tabel). In Brussel en Wallonië wordt het juist makkelijker om geschikte mensen te vinden. In Brussel klaagt 22 procent van de werkgevers over het aanbod van werkkrachten (min 4 procent) en in Wallonië 13 procent (min 5 procent).

Volgens Manpower-woordvoerder Marc Vandeleene, in gesprek met Belga, is het vooral een kwestie van kwantiteit. “In sommige regio’s, zoals in West-Vlaanderen, is er amper werkloosheid en is het aantal kandidaten erg beperkt. Ook trekt de economie meer aan in Vlaanderen.”

Knelpuntberoep: chauffeur, veiligheidspersoneel

Voor het vijfde jaar op rij, aldus een mededeling van Manpower, voeren de geschoolde arbeiders (elektriciens, lassers…) de nationale lijst van knelpuntberoepen aan. Ze worden gevolgd door chauffeurs, technici en meertalige administratieve krachten. Ook in de top tien: artsen (plaats 7) en zorgverleners (8). ICT-ers staan op 9.

Ook voor deze top tien zijn er regionale verschillen. In Vlaanderen staat chauffeur nu op nummer 1 in de lijst knelpuntberoepen. In Brussel duikt een beroep als stijger met stip in de top tien: veiligheidsmensen (plaats 8).

De ondervraagde werkgevers zien het gebrek aan kandidaten in het algemeen (26 procent) en het gebrek aan opleiding (‘hard skills’, 18 procent) bij de kandidaten die er wel zijn als belangrijkste oorzaken van hun problemen. Daarnaast speelt gebrek aan ervaring (17 procent) of gebrek aan ‘soft skills’ (sociale vaardigheden, 16 procent).

'Kwart werkgevers kan vacatures niet invullen: steeds meer bedrijven zorgen zelf voor vorming' (Manpower)
© Manpowergroup

Als oplossing kiezen ze volgens de enquête voornamelijk voor drie wegen: eigen medewerkers opleiden (51 procent), op zoek gaan naar talent in ‘niet-traditionele segmenten’, zijnde jongeren of ouderen (48 procent), en outsourcing (30 procent).

Vooral de 51 procent die zelf in opleiding voorziet, betekent een spectaculaire toename: vorig jaar vernoemde slechts 17 procent van de werkgevers dat er een intern vormingsplan in het bedrijf was.

Volgens Philippe Lacroix, de managing director van ManPowerGroup BeLux, blijkt dat dit wereldwijd een tendens is: werkgevers zetten zelf meer in op vorming van de eigen werknemers.

Internationale verschillen

ManPowerGroup vergelijkt de Belgische resultaten ook met internationale gegevens, en dan scoort België eerder goed. Gemiddeld ondervindt 40 procent van 42.000 werkgevers in 43 landen die ManPower ondervroeg problemen om vacatures met geschikte mensen op te vullen, dat is een toename met 2 procent. Koploper is Japan (86 procent) waar de vergrijzing als voornaamste oorzaak wordt gegeven.

Volgen: Taiwan (73 procent), Turkije (66 procent), India (48 procent), de VS (46 procent). China staat aan de andere kant van het spectrum met 10 procent.

In Europa staat het gemiddelde op 36 procent (plus 4 tegenover 2015).

Koploper is Roemenië met 72 procent. Duitsland staat op 49 procent. Laagst scoort Noorwegen (16 procent), gevolgd door Nederland (17) en Groot-Brittannië (18). Frankrijk zit ongeveer op hetzelfde niveau als België met 23 procent.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content