Kunnen ook bedrijven vrij veranderen van telecom- of energieleverancier?
Op 1 oktober werd een nieuwe regelgeving van kracht, waardoor consumenten sneller, gemakkelijker en zonder schadevergoeding van telecom- of energieleverancier kunnen veranderen. Kunnen ook bedrijven daarvan gebruikmaken? Roeland Moeyersons, partner bij van Cutsem Wittamer Marnef & Partners, geeft antwoord.
U kunt zich abonneren op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.
De nieuwe wetgeving bepaalt dat consumenten hun telecomcontracten (daaronder vallen zowel telefoon-, gsm-, internet- als televisieabonnementen) na zes maanden op om het even welk moment kosteloos kunnen opzeggen. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven kunnen gebruikmaken van die mogelijkheid. De klant heeft ook het recht het contract kosteloos te beëindigen als de leverancier een prijsverhoging doorvoert, zelfs als het slechts een indexering betreft.
Goed om te weten is dat een klant die een toestel gratis of tegen een verminderde prijs heeft gekregen toen hij intekende op zijn abonnement, dat mag houden als hij het contract beëindigt en alleen de contractuele restwaarde moet vergoeden. Die nieuwe regelgeving geldt ook voor bedrijven, als ze over maximaal vijf oproepnummers beschikken.
De nieuwe energiewet heeft het mogelijk gemaakt dat particulieren en kmo’s lopende contracten soepel kunnen opzeggen. De wet definieert een kmo als elk bedrijf dat minder dan 50 megawattuur elektriciteit en 100 megawattuur aardgas verbruikt. Particulieren en kmo’s kunnen voortaan op elk moment en zonder boete of andere vergoeding van energieleverancier veranderen, op voorwaarde dat ze een opzeggingstermijn van een maand in acht nemen.
De gebruikers hoeven het contract niet meer zelf op te zeggen. Het volstaat een overeenkomst te sluiten met een nieuwe leverancier. Die onderneemt dan al het nodige om de overeenkomst met de oude leverancier te beëindigen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier