Kredietschaarste dreigt voor kmo’s
Er dreigt de komende maanden een kredietschaarste te ontstaan, die vooral kleine en middelgrote ondernemingen kan treffen.
Minder kredieten, strengere voorwaarden en duurdere bankfinanciering. Dat is volgens veel ondernemers de situatie van de kredietverlening in België. “Er is duidelijk sprake van een verstrakking van de kredietacceptatie”, zegt financieel consulent Paul Merlevede, “De banken kennen minder kredieten toe en stellen bijkomende eisen.”
De bankiers spreken dit tegen. Zij zeggen dat hun kredietbeleid ongewijzigd is gebleven en dat van een verstrakking geen sprake is. Maar sinds de financiële crisis van 2008 zijn er minder aanbieders op de markt. De buitenlandse groepen hebben zich uit België teruggetrokken en de kleinere banken geven de voorkeur aan consumenten- en hypothecair krediet. En hoe minder aanbieders, hoe minder kredieten, dat is de logica zelve.
Ook de cijfers van de Nationale bank wijzen duidelijk op een vertraging van de kredietgroei. In de jongste kredietbarometer van Voka gewaagt een kwart tot een derde van de ondernemingen van een verslechtering van de kredietvoorwaarden. Gevraagd naar wat ze voor de komende zes maanden verwachten, denkt 54 procent van de ondernemingen dat ze moeilijker aan bankfinanciering zullen geraken.
“We gaan een barre periode tegemoet”, zegt Paul Merlevede, “Het wordt voor ondernemingen moeilijker om aan krediet te geraken en de kostprijs ervan loopt op”. Hij wijst erop dat de banken allerlei argumenten aanvoeren om de kosten op te trekken: hun eigen fundingkosten, de evolutie van de rente, een liquiditeitspremie, dossierkosten allerhande…
“En toch zijn de financieringskosten voor de ondernemingen historisch laag”, beklemtoont Sebastien D’Hondt van ING Commercial Banking België. Maar dat is vooral te danken aan de lage basisrente. Onderzoek van Trends wijst uit dat de banken daar al snel een marge van 200 basispunten bovenop nemen.
Lees het volledig dossier over de financiering van ondernemingen deze week in Trends.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier