Kleinere spoorbonden mogen niet staken eind juni: ‘Juiste procedure niet gevolgd’

© belga

De Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS) en Metisp-Protect mogen – voorlopig althans – niet staken bij het spoor.

Van de twaalf mogelijke stakingsdagen bij het spoor blijven er voorlopig maar twee over: de door de socialistische bond ACOD Spoor aangekondigde 48 urenstaking, vanaf donderdag 28 juni om 22.00 uur.

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) schrapte vrijdag zijn stakingsplannen, en de aanzeggingen van de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS) en Metisp-Protect werden om procedurele redenen geweigerd. Dat werd vernomen bij HR Rail, de werkgever van het spoorpersoneel.

De aanzeggingen van de twee kleinere bonden waren ongeldig, omdat ze de juiste procedure niet hebben gevolgd, zegt HR Rail-woordvoerder Alain Dupont. Ze dienden onmiddellijk een aanzegging in, terwijl ze eerst een alarmbelprocedure hadden moeten opstarten. Pas als die procedure geen resultaat oplevert, kan een aanzegging volgen.

De alarmbelprocedure was succesvol bij het ASTB. Dat liet vrijdag al weten een 48 urenstaking eind juni in te trekken. Ook met OVS is de alarmbelprocedure intussen opgestart. Met die vakbond volgt er dinsdag overleg. Metisp-Protect, die acht stakingsdagen plande, heeft de procedure nog niet opgestart.

Beide vakbonden kunnen dus nog wel tot staking overgaan. Maar ze moeten dan na de alarmbelprocedure een nieuwe stakingsaanzegging indienen, en die mag ten vroegste acht werkdagen later beginnen.

Het protest van ASTB, OVS en Metisp heeft te maken met een voorstel tot herwaardering van de treinbestuurders. ACOD Spoor diende een aanzegging in omdat niet alle spoorpersoneel opgenomen is in de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten. Als het tot een staking komt, zal voor het eerst de minimale dienstverlening in werking treden.

Partner Content