Olivier Terrie droomde altijd al van een eigen zaak. Vandaag runt hij Stera in Brugge, een plek waar planten, koffie en inspiratie samenkomen in een open en huiselijke sfeer. “Mijn passie is ruimtes creëren waar mensen zich echt goed voelen”, zegt de 26-jarige ondernemer.
Het zaadje voor Stera werd geplant toen Olivier Terrie thuis kamerplanten begon te kweken en die via Instagram verkocht. “Met mijn fiets bracht ik ze persoonlijk rond”, glimlacht hij. “Tot mijn eigen verbazing waren ze meteen uitverkocht. Toen dacht ik, hier zit meer in.” Olivier lanceerde als zelfstandige in bijberoep een webshop en toverde een oud Volkswagen-busje om tot een mobiel plantenwinkeltje waarmee hij markten afschuimde in Brugge en omgeving. “Daar ontdekte ik hoe graag ik rechtstreeks contact heb met mensen. Maar planten verkopen in de winterkou bleek minder ideaal. Het was tijd voor een vaste plek.”
Die vaste stek was ook noodzakelijk om de stap naar zelfstandige in hoofdberoep te kunnen zetten. “Toen ik op de markt stond, had ik een serre in Sijsele”, vertelt de ondernemer. Toen ik berekende hoeveel het me zou kosten om die serre in de winter te verwarmen, bleek dat absurd veel. Dat was dus een slecht businessidee. Het was beter een pand te zoeken, waar ik de voorraad kon opslaan. Ik heb een jaar gezocht, tot ik verliefd werd op het pand waar ik nu zit. We hebben het heel snel gerenoveerd.”
“Met de hulp van mijn boekhouder heb ik toen mijn eenmanszaak opgericht”, vertelt Terrie. De boekhouder hielp hem met zijn financieel plan. Omdat er aan de plantenwinkel ook een horecazaak werd gekoppeld, waren de banken niet happig om een lening te geven. Eind 2022 opende Stera in Brugge. Om het concept van de winkel uit te werken, riep Olivier Terrie de hulp in van een familielid, die architect is.
Positieve vibe
Stera moest meer worden dan een klassieke kamerplantenwinkel. “Ik droomde van een uitnodigende plek met een positieve vibe waar je niet enkel iets koopt, maar ook echt graag bent.” Die visie vertaalt zich in elk detail, van zorgvuldig geselecteerde planten tot koffie, kaartjes, interieuritems en verzorgingsproducten. “Elke keuze zorgt mee voor dat warme gevoel. Zo blijf ik me onderscheiden van de grote ketens.” De kamerplantensector is booming, maar ook keihard. “Iedereen verkoopt planten en koffie tegenwoordig”, zegt Terrie. “Ik wil dat mensen voelen dat Stera anders is.”
“De grootste uitdaging is om mijn visie aan te houden in een sector waar prijs en gemak vaak op de eerste plaats komen”, zegt de ondernemer. “Ik probeer te tonen hoe planten méér kunnen betekenen. Hoe ze een ruimte veranderen en je dag beter maken.” Ook de logistiek is niet vanzelfsprekend. “Planten vers houden is echt een stiel. Ik werk daarom bewust met kleine, lokale leveranciers en bestel doordacht om verspilling te vermijden. Ik zorg er ook voor dat er voor elk budget iets moois te vinden is, want het zijn geen makkelijke tijden voor iedereen.”
De fysieke winkel openen was een grote stap en een financieel risico. “De investering was fors, ik kreeg amper een lening”, luidt het. Olivier Terrie hield zich overeind en werkte stap voor stap naar zijn doel toe: “Ik dacht: ik ben jong, ik heb goesting en ik leer snel. Als het niet lukt, probeer ik het opnieuw. Die mindset hielp me om vol te houden.” De opening van de winkel blijft zijn mooiste moment: “Van onlineverkoop naar een eigen plek in de stad, dat was een fantastisch gevoel. Nog altijd doet het me iets als ik klanten zie genieten in de winkel, met een koffietje of hun nieuwe plant.” Dat is voor Olivier Terrie de échte beloning: “Ik heb geen diploma, maar ik ben wel ondernemer geworden. Dat maakt me trots.”
‘Ik heb geen diploma, maar ik ben wel ondernemer geworden. Dat maakt me trots’
De juiste balans
Sinds de oprichting is Stera snel gegroeid. Dat brengt ook een nieuwe uitdaging mee: balans vinden. Wanneer schakel je hulp in? Wat blijf je zelf doen? Met een klein team van drie flexi’s, een jobstudent en zijn partner die na zijn dagtaak meehelpt, probeert Terrie structuur aan te brengen: “Soms denk ik, ik moet dringend die ideeën uitwerken, maar ik heb er gewoon de tijd niet voor. Ik kan dat niet zonder hulp, maar de personeelskosten zijn hoog als je iemand vast in dienst neemt. En als ik dat zou doen, wil ik ook zeker zijn dat ik die persoon een stabiele job kan geven, dat hij zich goed voelt.”
Een gemiddelde werkdag is allesbehalve glamoureus. “Planten verzorgen, koffie zetten, mails en vragen beantwoorden, bestellingen plaatsen, en natuurlijk ook poetsen. Er zit verrassend meer routine in mijn dagen dan mensen denken”, lacht Olivier. Toch zoekt hij elke dag ruimte voor vernieuwing: “Een concept uitdenken, een event plannen, iets creëren. Die mix van praktisch en creatief maakt het voor mij zo leuk. Ik zoek naar manieren om taken te delegeren, zodat er meer tijd komt voor de strategische groei.”
Olivier Terrie geeft toe dat hij nog zoekt naar de juiste balans. “Ik probeer het werk achter me te laten als ik de poort sluit, maar mijn hoofd blijft vaak draaien.” Wandelen met zijn hond Leia – bijna altijd aanwezig in de winkel – helpt om te ontspannen. Zijn partner, ingenieur in een totaal andere sector, is zijn klankbord en motivator. “Hij geeft me schouderklopjes als ik ze nodig heb.”
‘Er zit verrassend meer routine in mijn dagen dan mensen denken’
Identiteit
Olivier Terrie kreeg ooit een advies dat hij koestert: ondernemen betekent het evenwicht vinden tussen een financieel gezonde zaak en een positieve impact op mensen. “Je doet het niet alleen voor winst. Je doet het om mensen iets te geven, een ervaring, een gevoel. Die overtuiging vormt de kern van alles wat ik doe met Stera.” Dat is ook de tip die hij geeft aan starters: “Doe op voorhand heel veel onderzoek over wat je biedt, welke zaak je wil zijn. Een zaak beginnen draait niet alleen om de financiële kant, er zijn ook emotionele aspecten, zoals de klantenbeleving, de productzetting en de kwaliteit. Het is een zoektocht naar welke meerwaarde je kunt bieden, naar de identiteit van je bedrijf.”
Over vijf jaar wil Olivier Terrie dat Stera nog meer een ontmoetingsplek is. “Workshops, avondopeningen, events, ik wil verbinden, verrassen en inspireren.” Hij droomt van een sterke business-to-businesstak, waarbij hij bedrijven helpt hun kantoor groener en gezelliger te maken. “Ook daar kunnen planten het verschil maken”, zegt de Brugse ondernemer. “Daarnaast wil ik de webshop verder uitbouwen en op termijn een klein team vormen dat mijn visie deelt. Ik ben ontzettend dankbaar voor waar ik nu al sta. Drie jaar geleden had ik dit nooit durven te dromen. Het mooiste van al is dat het voelt alsof ik nog maar net begonnen ben.”
5 snelle vragen aan Olivier
1. Favoriete werktool/software? “Shopify voor de webshop, Notion voor ideeën en organisatie. Ik werk graag digitaal.”
2. Met welk boekhoudpakket werk je? “Accountable, eenvoudig en efficiënt.”
3. Op welke sociale media is Stera actief? “Vooral Instagram. Eerlijk gezegd steek ik daar momenteel minder tijd in dan ik zou willen, maar ik moet prioriteiten stellen.”
4. Favoriete plek om te netwerken of inspiratie op te doen? “Met andere jonge Brugse ondernemers, in een informele sfeer. We leren van elkaar en gunnen elkaar succes.”
5. Eerste job? “Als student werkte ik bij Dille & Kamille. Mijn eerste vaste job was telefonist bij Jolipa. Totaal niet mijn ding, maar ik heb er wel geleerd wat ik nodig heb om gemotiveerd te blijven, iets van mezelf.”