Medeoprichter Marie Martens over het Gentse succesverhaal Tally: ‘Er zijn alternatieven, maar die zijn saai’


Marie Martens en Filip Minev, de oprichters van Tally
Thomas Smolders medewerker Trends

Amper vijf jaar na de lancering draait de Gentse start-up Tally een omzet van 3 miljoen euro. Medeoprichter Marie Martens vertelt over groeien zonder extern kapitaal en ChatGPT als bron van nieuwe klanten.

Een eigen bedrijf oprichten is altijd een sprong in het duister, maar toen Marie Martens en haar vriend Filip Minev in 2020 besloten te springen, bleek de bodem plots zeer veraf. Net toen ze hun gouden kooi hadden verlaten om de wereld rond te reizen en een start-up in de hotelsector te beginnen, ging alles in lockdown. “We zijn in geen tijd de helft van onze klanten verloren, en besloten in enkele weken tijd een nieuw bedrijf op te richten met een volledig andere insteek”, zegt Marie Martens.

Die start-up werd Tally, dat als doel heeft om onlineformulieren eenvoudiger en sexyer te maken. “Je hebt al HubSpot Forms of Google Forms, maar die zijn saai en daar kun je niet zo heel veel mee doen”, zegt Marie Martens. “Tegelijkertijd is het een gigantische markt. Als wij er 1 procent van kunnen claimen, hebben we al zeer veel potentieel.”

Daar lijkt Tally in te slagen, want nog geen vijf jaar na de lancering draait het bedrijf een jaarlijkse omzet van 3 miljoen euro. Martens: “We hebben een zeer uitgebreide gratis versie van ons product, waarop ons logo duidelijk staat. Bedrijven die betalen kunnen daar hun eigen logo plaatsen, en hebben extra functionaliteiten. Omdat we geen extern kapitaal hebben aangetrokken, kunnen we de prijs van Tally Pro vrij laag houden. Daar waar Google Forms vrij beperkt is, begin je bij Tally van een wit blad als je een formulier opstelt.”

Groeispurt

Dat Tally geen investeerders heeft, zorgde er ook voor het iets langer duurde voor de echte groeispurt er kwam, vertelt Martens. “We hebben een jaar gewacht voor we onszelf een minimumloon uitkeerden. In het begin was de combinatie van werk en privé moeilijk, maar nu we niet langer thuis werken en een kantoor in het Wintercircus hebben, is dat veel verbeterd. We worden er ook omringd door andere start-ups, die ons dwingen om ambitieuzer te denken.”

‘We willen van Tally geen Zwitsers zakmes maken waarmee je van alles kunt doen, maar er gewoon de beste form builder van maken’

Die kantoorruimte was ook nodig omdat het team het afgelopen jaar sterk uitbreidde. “We zijn nu met vier mensen in Gent die voltijds bij Tally werken, en vier mensen in het buitenland die ons deeltijds helpen met klantvragen. Daarnaast is er nog een persoon die ons deeltijds met sociale media helpt. De komende jaren zullen daar ongetwijfeld nog mensen bij komen, want we blijven groeien.”

Nieuws, inspiratie en inzichten om te groeien als ondernemer: lees meer verhalen over Kern van de zaak

Sentiment

Daar waar de nieuwe klanten Tally vroeger vooral via mondreclame of Google vonden, is daar de voorbije maanden nog een extra bron bij gekomen: ChatGPT. “Mensen die via zo’n AI-chatbot naar een manier zoeken om bijvoorbeeld een contactformulier op te stellen, komen steeds vaker bij Tally terecht”, merkt Martens. “Daar hebben we niets speciaals voor gedaan, maar dat is het resultaat van onze hechte community. We hebben al jaren zeer loyale gebruikers die fan zijn van Tally, en die daar ook open over communiceren op sociale media. Daarnaast zijn we zelf zeer actief op fora als Reddit, waar we Tally aanbevelen wanneer iemand een form builder (tool om formulieren te maken, nvdr) zoekt. Google kijkt hoe vaak een bepaalde term voorkomt, ChatGPT let eerder op het sentiment.”

Het team van de start-up gebruikt ook zelf AI-tools bij het maken van hun product, of voor de marketing om Tally nog bekender te maken, legt de ondernemer uit: “De ontwikkelaars gebruiken vooral Cursor en Claude Code, wat hen bijna dubbel zo snel maakt. Als marketeer maak ik uiteraard gebruik van ChatGPT voor research en copywriting, en daarnaast is OpusClip handig om video’s te bewerken. We zetten artificiële intelligentie ook in om na te gaan of hackers onze tools misbruiken om formulieren op te stellen waarmee ze mensen willen phishen. Met AI kunnen we Tally blijven verbeteren, al zullen we het zeer bewust bij één product houden. We willen van Tally geen Zwitsers zakmes maken waarmee je van alles kunt doen, maar er gewoon de beste form builder van maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier