KBL ziet toekomst zonder bankgeheim
De opheffing van het bankgeheim in Luxemburg betekent de doodsteek voor de fiscale ontwijking via dat land, maar niet het einde van de financiële sector in Luxemburg.
De opheffing van het bankgeheim in Luxemburg betekent de doodsteek voor de fiscale ontwijking via dat land, maar niet het einde van de financiële sector in Luxemburg. KBL European Private Bankers, het vroegere KB Lux, wil met de steun van zijn nieuwe aandeelhouder uit Qatar flink groeien.
KBL European Private bankers, de Luxemburgse groep van vermogensbanken die vorig jaar door KBC Groep verkocht werd aan Precision Capital uit Qatar, verandert het geweer van schouder. De bank focust niet langer op de iconische Belgian dentist die een keer per jaar naar Luxemburg spoort om coupons te knippen. Door de opheffing van het bankgeheim vanaf 2015 zal hij dit immers niet meer anoniem kunnen doen.
“De Luxemburgse route van fiscale fraude en belastingontduiking loopt ten einde. Dit is een historisch moment in de geschiedenis: vanaf 2015 zullen alle klanten, rekeningen en spaarrentes officieel bekend zijn”, zegt Jacques Peters, Group CEO van KBL.
Peters verwacht dat veel klanten hun vermogen zullen regulariseren bij de Belgische fiscus. Maar regulariseren staat niet synoniem voor repatriëren: “Ik verwacht geen exodus van Belgische klanten. Veel klanten zijn tevreden over de service die wij bieden en over de persoonlijke vertrouwensrelatie die ze opgebouwd hebben met hun bankier. Bovendien blijven sommigen liever met hun geld in Luxemburg omdat de fiscaliteit en wetgeving er stabieler zijn.”
Toch past KBL zijn businessmodel en klantenprofiel aan de gewijzigde omstandigheden aan. De bank mikt voortaan vooral op klanten met een vermogen tussen 500.000 en 10 miljoen euro. Er komt ook een nieuwe dienstverlening voor topklanten met een vermogen hoger dan 10 miljoen euro. Met de steun van de nieuwe aandeelhouder uit Qatar wil KBL vooral begoede klanten uit de nieuwe groeiregio’s (Midden-Oosten, Azië, Latijns-Amerika,…) aantrekken.
Om dat waar te maken moet de kritische massa omhoog. KBL mikt op een vermogen onder beheer van minimaal 50 miljard euro (momenteel 40 miljard euro). In elk land waar de groep actief is moet dat minstens 5 miljard euro zijn. Daarom worden overnames in het vooruitzicht gesteld in de drie landen die die norm momenteel niet halen: Frankrijk, Nederland en Spanje. Het Belgische filiaal van KBL, Puilaetco Dewaay, voldoet aan de norm.
Lees meer over de strategie van KBL en een interview met de nieuwe COO Marc Lauwers (ex-Belfius) in Trends van deze week.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier