KBC zoekt nog altijd koper voor Poolse activiteiten

© Image Globe

KBC Groep fuseert zijn Poolse dochter Kredyt Bank met de Poolse dochter van Banco Santander. Veel cash brengt dat in eerste instantie niet op. Eigenlijk blijft KBC op zoek naar een koper.

Het plan van KBC Groep om haar Poolse dochter Kredyt Bank te verkopen aan de Spaanse Banco Santander is mislukt. Kredyt Bank wordt gewaardeerd op 1 miljard euro en zelfs voor Santander is dat een pak geld om zomaar op tafel te leggen. Het is een bewijs dat de banken er in moeilijke omstandigheden alles aan doen om hun liquiditeitsbasis zo ruim mogelijk te houden.

KBC vangt dus geen 800 miljoen euro voor de 80% van Kredyt Bank die de Vlaamse groep controleert. Er moest een andere oplossing bedacht worden en er kwam een mooie deal uit de bus. Santander en KBC beslisten om hun Poolse dochters Bank Zachodni en Kredyt Bank te fuseren. KBC wordt op die manier eigenaar van 16,4 procent van de fusiebank, die de nummer drie is in Polen.

Santander engageert zich om 6,4 procent van de aandelen over te nemen of bij beleggers te plaatsen, waardoor er 300 miljoen cash richting KBC stroomt. De Vlaamse bankgroep blijft dan zitten op een pakket van 10% dat tegen de huidige waardering 500 miljoen euro waard is. Voor dat pakket zoekt KBC een koper.

Het desinvesteringsprogramma van KBC lijkt dan zo goed als afgerond, al is de bank in Polen nog altijd op zoek naar een koper. En nog altijd hangt veel af van de evolutie van de financiële markten en de risico-appetijt van investeerders opdat KBC zijn aandelen tegen een gunstige prijs kan slijten.

Bij de voorstelling van het aangepaste desinvesteringsprogramma in juli 2011 rekende KBC erop dat de verkoop van Kredyt Bank en Warta in Polen tussen 1,8 en 2,4 miljard euro kapitaal zou vrijmaken. Zoals het er nu uitziet, strandt het schip bij 1,4 miljard euro. Het is dus allemaal een beetje minder.

Dat er te lang getalmd is bij de verkoop van activa, waardoor de opbrengsten lager liggen dan voorzien, is een verwijt dat eind vorig jaar al opdook richting CEO Jan Vanhevel. Vandaag raakte bekend dat Vanhevel met pensioen gaat en opgevolgd wordt door Johan Thijs, een man die zijn strepen vooral verdiende in de verzekeringstak.

Patrick Claerhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content