KBC ziet kredietkosten oplopen: ‘De economie is over haar piek’

Johan Thijs (CEO KBC) © belga

KBC werd in het vierde kwartaal van 2018 geconfronteerd met een toename van de kredietkosten. Dat zal in 2019 niet anders zijn, zegt CEO Johan Thijs.

Over het volledig boekjaar 2018 kon KBC meer provisies voor kredietverliezen terugnemen dan er nieuwe moesten aangelegd worden. Dat was in 2017 ook al zo. Maar dit jaar zal het anders zijn, waarschuwt CEO Johan Thijs: “Ten eerste omdat we geen terugnames meer voorzien. Ten tweede omdat de kredietcyclus aan het keren is. De economie in West-Europa vertraagt. Sommige bedrijven krijgen het daardoor moeilijker om hun leningen af te betalen.”

Dat merkte KBC al in het vierde kwartaal van vorig jaar. Toen moest de bank voor 43 miljoen euro provisies voor kredietverliezen aanleggen. De meeste problemen situeerden zich in België. In totaal moest KBC vorig jaar 48 miljoen euro provisies nemen voor acht bedrijfsdossiers. Vier ondernemingen waren goed voor 30 miljoen euro provisies. “Dat enkele grote ondernemingen getroffen werden, toont dat de economische piek achter ons ligt”, besluit Thijs.

De nieuwe voorzieningen werden in 2018 grotendeels gecompenseerd door terugnames van provisies in Ierland en Hongarije. En de bedragen die gereserveerd werden om de kredietverliezen op te vangen, zijn voorlopig aan de lage kant. Thijs ziet dan ook geen reden voor paniek, maar hij is wel ongerust. “30 tot 40 basispunten is een normaal peil van kredietverliezen. Dat zullen we dit jaar niet halen. Maar KBC heeft wel zijn vooruitzichten voor economische groei in landen als Frankrijk, Duitsland en België verlaagd.”

Het goede nieuws is dat de economische vertraging Centraal-Europa minder zal treffen, aldus Thijs. De Belgische bank-verzekeraar presteert heel sterk in Tsjechië en heeft ook belangrijke activiteiten in Hongarije, Slowakije en Bulgarije. “We denken dat de economie in die landen de komende jaren sneller zal groeien dan in West-Europa. Op die manier plukken we de vruchten van onze geografische diversificatie”, aldus Thijs.

Daarom verwacht de CEO van KBC Groep dat de kredietverstrekking in 2019 nog met 4 procent zal groeien. Dat is maar een beetje minder dan de 5 procent kredietgroei die vorig jaar gerealiseerd werd. Door meer kredieten toe te kennen en de rentemarge licht op te trekken, wist KBC 3 procent meer nettorente-inkomsten boeken. In de bank was er zelfs een toename met 6 procent.

De nettowinst over 2018 stabiliseerde op het hoge niveau van 2,57 miljard euro. Dat komt neer op een rendement op eigen vermogen van 16 procent. Daarmee blijft KBC een van de meest rendabele financiële instellingen van Europa. Het brutodividend werd opgetrokken tot 3,5 euro per aandeel. In november vorig jaar werd al een interim-dividend van 1 euro uitgekeerd, daar komt straks dus nog 2,5 euro bij.

Thijs waarschuwde wel dat alle voorspellingen voor 2019 de vuilnisbak in kunnen als er geen oplossing komt voor het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en als er geen brexit-regeling uit de bus komt. Vooral een no-deal-brexit baart hem zorgen: “Ik vrees nog altijd dat een aantal Belgische kmo’s er niet klaar voor zijn. Vaak hebben ze de middelen niet om zich goed voor te bereiden op een eventueel verlies aan omzet of klanten.”

Ten slotte zei Thijs dat KBC het overnamedossier van Budapest Bank met interesse zal bekijken. De staatsbank werd vorige week door de Hongaarse premier Orban in de etalage geplaatst. Gesprekken met geïnteresseerde overnemers moeten nog starten. Orban wil minstens de 700 miljoen dollar recupereren die Hongarije in 2015 voor de bank betaalde aan GE Capital.

Volgens Thijs heeft KBC een kapitaalbuffer van zo’n 2 miljard euro voor overnames. Hij wil dat geld enkel besteden in de kernmarkten waar KBC al actief is, zowel in de bank- als de verzekeringssector. De kernmarkten van KBC zijn België, Tsjechië, Ierland, Hongarije, Bulgarije en Slowakije.

Partner Content