KBC werkte 200 miljard euro aan kredietderivaten weg
Na het uitbreken van de financiële crisis was de situatie van KBC Groep begin 2009 nog moeilijker dan tot hiertoe bekend was.
Na het uitbreken van de financiële crisis was de situatie van KBC Groep begin 2009 nog moeilijker dan tot hiertoe bekend was.
Dat KBC voor 31 miljard euro aan gestructureerde producten _ vooral synthetische CDO’s _ torste en dat het daardoor een verlies van 8 miljard euro op zijn balans boekte, wisten we.
Maar volgens Luc Popelier, de CFO van KBC Groep, hield de bank op dat moment ook 200 miljard euro aan kredietderivaten – vooral credit default swaps (CDS) – buiten haar balans aan. CDS zijn verzekeringen tegen kredietrisico’s. De verkoop en de handel in kredietderivaten zat geconcentreerd bij KBC Financial Products in Londen.
“Normaal gesproken neutraliseren de posities van uitgeschreven en gekochte derivaten elkaar. Maar onze portefeuille was niet in evenwicht. Er zaten heel wat mismatches tussen, zowel in namen, looptijden als munten”, aldus Popelier, “Het was een heel complexe situatie, waarin kleine bewegingen grote gevolgen konden hebben. Toen CEO Jan Vanhevel me in juni 2009 vroeg om de marktactiviteiten van de zakenbank te leiden, wist ik niet of ik een gat in de lucht moest springen van blijdschap, of in huilen moest uitbarsten.”
Volgens Popelier is KBC erin geslaagd zijn portefeuille aan kredietderivaten nagenoeg volledig weg te werken: “We hebben momenteel enkel nog voor 15,5 miljard euro aan synthetische CDO’s in portefeuille (die onder meer in CDS investeren). Alle andere types kredietderivaten zijn verkocht of afgebouwd. Vooral zakenbanken bleken geïnteresseerd om de afgeleide producten over te nemen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier