KBC rondt overname af van Bulgaarse bank UBB

© belga

Bank-verzekeraar KBC heeft de overname afgerond van United Bulgarian Bank (UBB), qua activa de op drie na grootste bankgroep in Bulgarije, en van leasingbedrijf Interlease. Dat meldt de bank-verzekeraar in een persbericht. KBC neemt beide bedrijven over van National Bank of Greece.

Met de overname is een bedrag van 610 miljoen euro gemoeid. “KBC zal deze overname cash betalen uit zijn beschikbare middelen”, klinkt het in het persbericht.

KBC was met zijn dochter Cibank en verzekeraar DZI al aanwezig in Bulgarije. “Na deze overname zal KBC ook actief worden in leasing, assetmanagement en factoring in Bulgarije”, aldus nog de bank-verzekeraar. Bulgarije is voor KBC een kernmarkt.

Positie in Bulgarije versterken

UBB beslist woensdag over de samenstelling van zijn raad van bestuur en directie, die door Peter Andronov zal worden geleid. Andronov is de huidige country manager voor Bulgarije en CEO van Cibank. “Deze nieuw samengestelde financiële groep zal onze huidige positie op de Bulgaarse markt aanzienlijk consolideren en versterken, en zal een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van onze lokale economie”, zegt hij in het persbericht.

KBC wijst er nog op dat de overname maar een beperkte impact zal hebben op de kapitaalpositie. De CET1-ratio, de kapitaalratio die aangeeft welk vermogen de banken moeten aanhouden om mogelijke verliezen op te vangen, zou ruim boven de voorgeschreven minimale kapitaalvereisten blijven.

De overname, aangekondigd op 30 december 2016, is goedgekeurd door de betrokken toezichthouders en kreeg ook een antitrustgoedkeuring.

Partner Content