KBC-dividend lost probleem kernaandeelhouders op
KBC Groep keert een dividend van 1 euro per aandeel uit. Daarmee werpt de bank-verzekeraar zijn kernaandeelhouders een reddingsboei toe.
KBC Groep keert een dividend van 1 euro per aandeel uit. Daarmee werpt de bank-verzekeraar zijn kernaandeelhouders een reddingsboei toe.
KBC realiseerde vorig jaar een netto groepswinst van 612 miljoen euro. Hoewel de bank 3,5 miljard euro steun plus boete terugbetaalt aan de federale overheid, besliste ze ook een dividend uit te keren. Dat bedraagt een niet onaardige 1 euro per aandeel, wat KBC iets meer dan 400 miljoen euro kost.
De hoogte van het dividend is niet toevallig, zo bewijst een kleine berekening. Het dividend moet vooral de kernaandeelhouders van KBC helpen. Met name de holding KBC Ancora en de coöperatie Cera zitten op een hoge schuldenberg en hebben nood aan inkomsten om hun rentelasten af te betalen.
KBC Ancora, dat 82,2 miljoen KBC-aandelen bezit, maakte in zijn boekjaar tot medio 2012 een verlies van 30,4 miljoen euro. De holding had vorig jaar zo goed als geen inkomsten (behalve het ‘technisch’ dividend van KBC ten belope van 0,01 euro), terwijl de rentelasten 30 miljoen euro per jaar bedragen. Dit jaar incasseert KBC Ancora netto 0,75 euro per aandeel, wat zorgt voor 61,7 miljoen euro inkomsten. Daarmee kan de holding twee jaar naeen haar rentelasten betalen. En dat komt goed uit, want volgend jaar keert KBC al zeker geen dividend uit. Het geld dat de bank in 2013 zal verdienen (1,5 miljard euro zonder grote ongelukken) wil ze volledig gebruiken om een deel van de steun aan de Vlaamse overheid terug te betalen.
Ook Cera kan dankzij het KBC-dividend dit jaar rekenen op 21,9 miljoen euro aan inkomsten. De Leuvens coöperatie houdt al twee jaar de deur op slot voor haar coöperanten, maar volgde toch gedeeltelijk de kapitaalverhoging van de bank-verzekeringsgroep eind vorig jaar. Ook Cera kan de inkomsten goed gebruiken, want de coöperatie zit op een schuldenberg van meer dan 600 miljoen en boekt al enkele jaren naeen verlies. In 2011 was er 31,3 miljoen euro verlies, het cijfer voor 2012 is nog niet bekend.
De bekendmaking door KBC van de dividenduitkering zorgt vandaag ook voor een opstoot van de beurskoers. KBC noteert momenteel meer dan 8 procent hoger, rond 30,75 euro. Ook dat is zeer goed nieuws voor de twee kernaandeelhouders. Bij zowel KBC Ancora als Cera staan de KBC-aandelen tegen 31,5 euro per aandeel in de boeken. Na jarenlang op een veel lager niveau, komt de beurskoers van KBC nu weer in de buurt van de boekwaarde die KBC Ancora en Cera hanteren.
Cera heeft wel nog een waarderingsprobleem met de 47 miljoen aandelen van KBC Ancora die het bezit. Die staan in de boeken van de coöperatie tegen 25,4 euro per aandeel, terwijl KBC Ancora op de beurs rond 15,5 euro noteert. Niettemin komt de intrinsieke waarde van KBC Ancora, door de koersopstoot van KBC en na aftrek van de nettoschulden van de holding, ook stilaan in de buurt van de waardering door Cera. Of hoe de simpele uitkering van een dividend van 1 euro veel zaken in een keer kan rechttrekken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier