KBC-CEO Johan Thijs: ‘Onze commerciële acties in de staatsbonperiode zullen competitief en transparant zijn’
KBC laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken welke commerciële acties de bank zal voeren om de staatsbonmiljarden terug te winnen. KBC zag in september vorig jaar 5,7 miljard euro wegvloeien naar de fiscaalvriendelijke staatsbon.
Terwijl een aantal banken druk bezig is met het in de markt zetten van termijnrekeningen en kasbons om de verloren staatsbonmiljarden terug te halen, houdt KBC de lippen stevig op elkaar. “Er zullen commerciële acties volgen, maar we hebben nog vier weken om die aan te kondigen”, zei KBC-CEO Johan Thijs op een persconferentie. “Als ik nu zaken verklap, leest de concurrentie mee.”
KBC houdt rekening met een nooit geziene concurrentieslag tussen de banken om de naar schatting 30 miljard euro spaargeld die begin september vrijkomt binnen te rijven. De bank bood sommige geprivilegieerde klanten al in juni de kans om in te schrijven op een termijnrekening die 3 procent bruto bood, met de belofte dat die rente zou worden opgetrokken als de rente op de nieuwe staatsbon minstens 10 basispunten hoger zou liggen.
Het versterkt het beeld van KBC als een bank die bepaalde klanten van een voorkeursbehandeling laat genieten en weinig transparant is over de gehanteerde tarieven. Maar Thijs spreekt dat tegen. Hij belooft dat de commerciële acties die begin september gelanceerd worden “zowel competitief als transparant voor iedereen zullen zijn”.
KBC zag vorig jaar 5,7 miljard euro aan deposito’s wegvloeien naar de staatsbon die van een verlaagde roerende voorheffing genoot. Het waren vooral vermogende KBC-klanten die op die staatsbon inschreven. Van dat geld wil KBC, nu de staatsbon begin september op vervaldag komt, minstens een flink stuk recupereren. Ook over de concrete ambitie die KBC op dat gebied koestert, weigert Thijs in zijn kaarten te laten kijken.
Geld van termijnrekeningen komt terug naar spaarrekeningen
Tot begin dit jaar zetten KBC-klanten in grote getale het geld van hun zicht- of spaarrekening over naar een beter renderende termijnrekening. Die ontwikkeling was een gevolg van de rentestijgingen van de voorbije twee jaar, en gebeurde zowel in België als in een aantal Centraal-Europese landen waar KBC actief is. Maar in het tweede kwartaal deed zich het omgekeerde voor in landen als Tsjechië en Hongarije, meldt KBC. Als gevolg van de forse renteknip door de centrale banken van beide landen kozen klanten er opnieuw voor hun geld op zicht- en spaarrekeningen te parkeren. “We zagen een ommekeer in april en mei”, aldus Thijs.
Of dat een voorbode is van wat er in België zal gebeuren als de Europese Centrale Bank (ECB) de komende maanden de rente verder verlaagt, laat Thijs in het midden: “Voorlopig zien we in België nog altijd een aangroei, zowel op termijn-, spaar- als zichtrekeningen. We verwachten echter dat de ECB in september de rente met 25 basispunten zal verlagen en in december nog eens met minstens 25 basispunten. Dat betekent dat termijnrekeningen minder interessant zullen worden. In zulke omstandigheden zien we dat klanten de voorkeur geven aan de maximale flexibiliteit die het spaarboekje biedt. Dat geld is op ieder moment opvraagbaar.”
Toch gelooft Thijs niet dat een lagere ECB-rente al meteen in september zal vertaald worden in een lagere spaarrente: “De markt zal daarover beslissen. Maar het is duidelijk dat de strijd om de staatsbonmiljarden in september alle banken op scherp zet. Als de concurrentie hevig is, is de kans klein dat de spaarrente snel aangepast wordt. Maar op termijn heeft een dalende beleidsrente onvermijdelijk een impact op de rentetarieven van spaar- en termijnrekeningen.”
De terugkeer van de spaarder in Centraal-Europa naar klassieke spaarrekeningen legt de bank overigens geen windeieren. Op spaarrekeningen heeft KBC een hogere marge dan op termijnrekeningen. Die evolutie zorgt ervoor dat de rente-inkomsten van de bank hoger zijn dan verwacht. Een tweede verklaring voor de stevige rente-inkomsten ligt bij de volumegroei in kredieten die KBC Groep realiseert. Die groei bedraagt 4 procent, terwijl de bank eerder uitging van een groei van 3 procent op jaarbasis.
Al die elementen leiden ertoe dat KBC zijn omzetvooruitzichten optrekt. De bank verwacht nu 5,5 miljard euro netto rente-inkomsten te realiseren over heel 2024. Tot hiertoe werd een vork gehanteerd van 5,3 tot 5,5 miljard euro.
Kate: het equivalent van 200 werknemers in België
Over de eerste zes maanden van 2024 boekte KBC Groep 2,75 miljard euro rente-inkomsten, iets meer dan een jaar eerder. De nettowinst bedroeg 1,43 miljard euro, waarvan 925 miljoen voor rekening van het tweede kwartaal. De resultaten zijn in het algemeen hoger dan analisten hadden verwacht en zijn voor een belangrijk deel toe te schrijven aan een strikte kostencontrole.
Dat KBC erin slaagde om, ondanks de stevige inflatie, de operationele kosten niet te laten stijgen, is volgens Thijs te danken aan Kate, de digitale assistente van KBC: “Dankzij Kate boeken wij een productiviteitswinst die, afhankelijk van de markt, schommelt tussen 1 en 1,5 procent”, legt Thijs uit. “4,8 miljoen klanten deden een beroep op Kate, dat is 40 procent meer dan een jaar eerder. Kate kan al twee derde van de klantenvragen oplossen zonder menselijke tussenkomst. Om je een idee te geven: in België is het werk dat Kate verricht het equivalent van 200 personen.”
Vanwege zijn goede winstcijfers, zijn aangescherpte vooruitzichten en zijn sterke kapitaalpositie keert KBC in november een interim-dividend van 1 euro per aandeel uit.
Dossier | De strijd om 30 miljard euro spaargeld
Na de zomervakantie wordt een intense strijd om uw spaargeld uitgevochten. Financiële instellingen brengen hun wapens in stelling om minstens het geld dat een jaar geleden naar de staatsbon vloeide te recupereren. De spaarder kan daar zijn voordeel bij doen. Door goed rond te kijken en de banken tegen elkaar uit te spelen, zijn de komende weken goede rendementen mogelijk. Lees ons dossier.
Open oorlog tussen de banken: de strijd om 30 miljard euro spaargeld
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier