Karel De Boeck (Dexia): “Niemand wil een faillissement op zijn geweten hebben”

“Zoals de wereld er nu uitziet, is er een redelijke kans dat een kapitaalinjectie van 5,5 miljard volstaat voor Dexia. Maar niemand weet wat de toekomst brengt”, zegt CEO Karel De Boeck in een exclusief interview met Trends.

Is Dexia definitief gered dankzij de kapitaalinjectie van 5,5 miljard euro? “Zoals de wereld er nu uitziet, is er een redelijke kans dat 5,5 miljard volstaat. Maar niemand weet wat de toekomst brengt”, antwoordt CEO Karel De Boeck in een exclusief interview met Trends.

Waarom had Dexia 5,5 miljard euro vers kapitaal nodig?

De Boeck: “Omdat het vorige financieel plan, en met name de financieringsmethodes die daarin beschreven staan, niet meer valabel was. De parameters zijn de voorbije maanden veranderd. De houding van de centrale banken is gewijzigd. Begin dit jaar was er nog een grote bereidheid om Dexia te financieren. De voorbije maanden kregen we signalen dat de financiering door de ECB beperkter zou zijn dan we gedacht hadden. Dat impliceert dat we voor toekomstige financiering meer een beroep moeten doen op de markt, maar daar is financiering een pak duurder.”

Hoe ziet het nieuwe financieel plan eruit?

De Boeck: “2013 en 2014 worden nog moeilijke jaren. Enerzijds omdat de verkoop van activiteiten zoals Dexma en Dexia Asset Management nog zal wegen op de resultaten. Anderzijds omdat een aantal oude leningen vervalt en we de financiering moeten hernieuwen. We zullen de komende twee jaar dus meer trekken op de staatsgaranties, maar het plafond van 85 miljard euro moet volstaan. Daarna zullen de waarborgen dalen. Ik schat dat vanaf 2015 de situatie kan stabiliseren omdat de hogere financieringskosten dan gecompenseerd worden door het uitdoven van de portefeuille. In feite gaan we ervan uit dat de verliezen jaar na jaar kleiner worden. In 2012 en 2013 zullen de verliezen nog in miljarden uitgedrukt zijn, daarna spreek je over enkele honderden miljoenen. Vanaf 2018 willen we weer winstgevend zijn.”

Verwacht u veel heisa op 21 december, als de aandeelhouders van Dexia zich moeten uitspreken?

De Boeck: “Veel opties zijn er niet. Ofwel aanvaarden de aandeelhouders het voorliggende herstelplan met de bijbehorende kapitaalinjectie, waardoor hun belang verwatert en Dexia de facto genationaliseerd wordt. Ofwel kiezen ze voor een faillissement, en dan worden de overheidswaarborgen geactiveerd en moet de belastingbetaler nog veel dieper in de buidel tasten. Om nog maar te zwijgen over het schokeffect en de gevolgen voor talloze andere financiële instellingen. Ik denk niet dat iemand dat op zijn geweten wil hebben.” (P.C./D.K.)

Lees het volledige interview met Dexia-CEO Karel De Boeck deze week in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content