Kapitaalverhoging Waegener Group omvat nauwelijks cash

© belga

Waegener Group uit Beerse heeft bij zijn jongste kapitaalverhoging van 17,478 miljoen euro eigenlijk maar 149.547 euro in cash binnengekregen. Dat is opmerkelijk voor een snelgroeiend technologiebedrijf. Die hebben gewoonlijk handenvol cash nodig om hun ontwikkelingen en groei te financieren.

Waegener ontwikkelt koelmachines voor de behandeling van medische trauma’s. De Deense voetbalploeg gebruikt ze tijdens de Wereldbeker in Zuid-Afrika.

Een groot deel van de kapitaalverhoging van 29 april bestaat uit al eerder uitstaande leningen of schuldvorderingen, die nu als kapitaal ingebracht worden. Dat blijkt uit documenten die grotendeels ook gepubliceerd zijn in het Staatsblad.

De productiemaatschappij Waegener Research & Development werd ingebracht voor 7,333 miljoen euro in de holding. De boekwaarde was op het einde van het jongste gepubliceerde boekjaar (juni 2009) voor 25.840 euro negatief. Stichter Levi Dewaegenaere bracht verder persoonlijk 3,309 miljoen euro aan schuldvorderingen in en het Zwitserse Mountain View Capital, vertegenwoordigd door zijn rechterhand Wout Van Loon, 3,52 miljoen. Van die laatste twee bedragen moet telkens nog 2 miljoen euro worden volstort. Nog eens 500.000 euro is de inbreng van een schuldvordering “uit hoofde van een investeringsovereenkomst” door MCI Medical Care AG, een vennootschap uit Zürich die twee dagen voor de kapitaalverhoging geactiveerd werd en voordien New Prestige Holding and Investment SA, in liquidatie, was.

Een deel van de inbreng komt van leveranciers. De naamloze vennootschap Van der Linden, de voormalige eigenaar van het gebouw van Waegener en niet te verwarren met het huidige Van der Linden (TSK Industriebouw), dat totaal andere eigenaars heeft, bracht een lening van 633.000 euro in. Verhaert New Products & Services, de ontwikkelaar van de koelmachines van Waegener, brengt een schuldvordering van 360.091 euro in. CEO Koen Verhaert wordt ook bestuurder bij Waegener.

Daarnaast heeft Waegener leningen van een aantal bekende figuren gekregen, die nu zijn omgezet in kapitaal. Zanger en tv-persoonlijkheid Jan Leyers brengt zelf 30.000 euro in en 60.000 euro via zijn Jan Leyers bvba en via Soulsystem. Ivo Van Aken, de voormalige Vlaamse topsportmanager en nu verantwoordelijke Global Sports bij Waegener, tekende voor 100.000 euro. Pat Viroux, een bekende kinesist uit het basketbalmilieu en nu Rapid Recovery Manager bij Waegener, bracht 150.000 euro in. Andere bedragen komen van familieleden en zakenpartners van Levi Dewaegenaere. Communicatieverantwoordelijke Roderick Lindner en zijn vrouw dragen 185.000 euro bij.

“Converteerbare obligatieleningen zijn een goede manier om fondsen over de tijd heen te verzamelen in plaats van telkens naar de notaris te lopen”, verduidelijkt Roderick Lindner de gevolgde procedure.

De enige twee partijen die bij de jongste kapitaalverhoging met cash over de brug kwamen, zijn voetbalmakelaar Louis de Vries voor 50.000 euro, en de Antwerpse diamanthandelaar Crisdiam voor 99.547 euro.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content