Jürgen Ingels is onvermoeibaar in tech

Jurgen Ingels © .
Stijn Fockedey
Stijn Fockedey Algemeen hoofdredacteur van Trends-Kanaal Z

Jürgen Ingels zette als een van ‘s lands meest actieve techondernemers zijn schouders onder SuperNova in Antwerpen. De ambitieuze techbeurs, die volgende week plaatsvindt, past perfect bij Ingels’ onvermoeibare drive om de Belgisch techsector met de wereldtop te laten meespelen.

Jürgen Ingels liep al enkele jaren rond met het idee voor SuperNova. De techbeurs vindt volgende week plaats in Antwerpen en moet Belgische technologie en lokale techbedrijven in de kijker zetten, zoals Flanders Technology dat deed in de jaren tachtig. Naast een gratis expositie voor het brede publiek is er ook een betalend congres met onder meer de techlegende Ray Kurzweil, de marketinggoeroe Seth Godin en andere internationale sprekers. Ingels hoopt dat die toppers ook buitenlandse bezoekers aantrekken en dat de internationale allure afstraalt op de tientallen Belgische techbedrijven die zich tijdens SuperNova voorstellen aan investeerders.

Wie verschillende dingen tegelijk doet, leert veel meer in dezelfde periode en bouwt verschillende netwerken uit

Het is nog afwachten of de deelnemende scale-ups het parcours van Clear2Pay imiteren. Ingels richtte de betalingsspecialist in 2001 op en trok Michel Akkermans aan als CEO. Het bedrijf brak snel internationaal door, maar tijdens de financiële crisis dreigde Clear2Pay ten onder te gaan. Banken stopten met betalen en Ingels moest dringend geld vinden om de crisis door te komen, want het bedrijf moest maandelijks 7 miljoen euro aan lonen betalen. “Toen ben ik op eigen houtje op zoek gegaan naar durfkapitalisten”, zei Ingels daarover in De Standaard. “Sommige leden van mijn raad van bestuur vonden me overmoedig. Zonder investeringsbankier 50 miljoen euro zoeken in de Verenigde Staten? Dat zou nooit lukken. Maar mijn verhaal sloeg aan bij de Amerikaanse investeerders en Clear2Pay was gered.”

Een leek was Ingels niet. Voor Clear2Pay was hij zakenbankier bij de bank Dexia en richtte hij onder meer een fonds voor Belgische techbedrijven op. Hij was daardoor nauw betrokken bij de bedrijven Metris en Xenics. Ingegeven door zijn verleden als zakenbankier zorgde Ingels als financieel directeur bij Clear2Pay er ook voor dat het bedrijf altijd voorbereid was op een grondig boekenonderzoek. Jaarlijks bezocht hij alle lokale afdelingen om er de boekhouding te controleren. Nadat Clear2Pay in 2013 was verkocht aan zijn oudere sectorgenoot Fis voor 375 miljoen euro, was Ingels trots dat de laatste schijf van het overnamebedrag volledig werd vrijgegeven. Er waren geen lijken uit de kast gevallen die nog achteraf in rekening konden worden gebracht.

Niet rentenieren

Ingels is altijd onduidelijk gebleven over hoeveel hij als minderheidsaandeelhouder aan de verkoop van Clear2Pay heeft verdiend. Maar één ding is zeker, rentenieren is niet aan hem besteed. Ingels zette een reeks bedrijven op in de fintech, technologie voor de financiële sector. Met SmartFin Capital en B-Hive richtte de West-Vlaming respectievelijk een gespecialiseerd investeringsfonds en een incubator op. The Glue is dan weer een softwarespeler die de processen van banken en andere financiële instellingen verder wil digitaliseren.

Tegelijk dreef Ingels zijn investeringen op, met onder meer participaties in NG Data, Newtec, Itineris en Materialise. Omdat Ingels dergelijke Belgische groeibedrijven wil blijven ondersteunen, werkte hij ook aan investeringsvehikels die grotere bedragen op tafel kunnen leggen. Lokale investeerders die tientallen miljoenen euro’s neerleggen om start-ups uit te bouwen tot grote bedrijven, ontbreken volgens Ingels nog om de Belgische techsector tot de absolute wereldtop te laten behoren. Deze maand richtte hij daarvoor nog ISM Partners mee op, dat geld moet aantrekken vanuit het Midden-Oosten.

Voorsprong

Een opsomming van Ingels’ ruim dertig actieve mandaten als afgevaardigd bestuurder, vennoot of bestuurder zou dit artikel bijna volledig vullen. Het is de beste illustratie van zijn kijk op het leven. “Ik geloof in parallel werken”, zegt Ingels. “Wie verschillende dingen tegelijk doet, leert veel meer in dezelfde periode en bouwt verschillende netwerken uit. En dat geeft je een grote voorsprong in het leven. Ik zit ook zo in elkaar. Ik ben na twee jaar gestopt met mijn studies industrieel ingenieur om politieke en sociale wetenschappen te studeren, waar ik over meer zaken kon leren. Dat was niet vanzelfsprekend voor mijn ouders. We hadden het niet breed. Mijn vader, die ook een brede interesse heeft, was jong moeten gaan werken, nadat zijn vader plots was overleden. Maar ze steunden mij volledig om mijn interesses te volgen.”

Jürgen Ingels (47)

· Is: techondernemer, investeerder en medeorganisator techbeurs SuperNova

· Vrije tijd: familie, oude munten en souvenirs van astronauten verzamelen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content