Jonas Dhaenens (Combell): ‘De crisis is goed voor ons’
Jonas Dhaenens (29) begon dertien jaar geleden met het aanbieden van hosting voor websites vanuit zijn slaapkamer in Gent.
Intussen host zijn bedrijf Combell een op de vijf sites in België en het heeft zich ontpopt tot een belangrijke dienstverlener in het beheren van software en gegevens in datacenters.
Recent hebt u wel de Belgische domeinnaambeheerder Register overgenomen. Dat leunt toch meer aan bij het hosten van websites voor kleinere klanten, waarmee u Combell hebt opgestart. Dhaenens: “Inderdaad. We hebben dat gedaan om ervoor te zorgen dat de inkomsten divers genoeg blijven. Ik zou niet willen dat ik voor 80 procent van mijn omzet afhankelijk wordt van één type klant of product. Ik wil risico’s zo veel mogelijk spreiden. Misschien is dat omdat mijn vader verzekeringsmakelaar is.”
“De overname van Register was interessant omdat het een grote speler is in zijn branche en we er in een klap een pak klanten bij krijgen. Register beheert meer dan 75.000 domeinnamen. Daar zitten ook grote bedrijven tussen zoals Omega Pharma, Bekaert en UCB. Voor de merkbescherming werken zij al met Register. Om te vermijden dat andere partijen bijvoorbeeld hun .be- of .com-domeinnaam inpikken. Die spelers hebben hebben ook meer en meer toepassingen in de cloud draaien. Nu wij ze via de overname als klant hebben binnengehaald, opent dat perspectieven voor kruisverkoop.”
Zullen die klanten wel geneigd zijn op die duurdere diensten in te tekenen? 2012 is onder een slecht gesternte gestart.
Dhaenens: “De crisis is net goed voor ons. Daardoor denken veel bedrijven na over hoe ze kunnen besparen. Aan het aantal kandidaat-klanten dat we binnenkrijgen, merk je dat er een mentaliteitswijziging is. Al hun systemen moeten ze door eigen personeel laten onderhouden en de hardware moet ook voortdurend worden vernieuwd. Nu hun toepassingen goedkoper op servers in een datacentrum kunnen draaien, zijn ze meer geneigd dat uit te besteden.”
Die netwerktechnologieën evolueren enorm snel en worden steeds complexer. Hoe moeilijk is het voor u om de vinger aan de pols te houden.
Dhaenens: “Ik kan niet programmeren of een server volledig instellen, maar ik ben op de hoogte van de technologische ontwikkelingen. Het heeft te maken met de manier waarop Combell begonnen is. Toen ik nog op de middelbare school zat, begon ik vanuit mijn slaapkamer met de verkoop van webhosting van andere providers onder een eigen naam. Het is te vergelijken met een wit product in de supermarkt. Ik concentreerde me vooral op de werving en de eerstelijnsondersteuning. Als ik de klanten niet zelf kon helpen, dan koppelde ik terug naar de leveranciers waar de sites werden gehost. Het is ook niet dat die problemen zo divers waren. Op de duur kon ik dat gemakkelijk inschatten. Ik ben al altijd meer bezig geweest met de strategische en financiële kant van de bedrijfsvoering.”
Ligt u vooropleiding daar?
Dhaenens: “Eigenlijk ben ik een drop-out (lacht). Mijn middelbaar heb ik nog afgemaakt en ik ben aan de studies handelswetenschappen begonnen. Maar na zes maanden ben ik ermee gestopt. De zaken begonnen zo goed te draaien dat ik er voltijds mee bezig moest zijn. Ik kom wel uit een ondernemersfamilie. Mijn vader zit in de verzekeringen en mijn moeder heeft een winkel met bioproducten.”
Bruno Leijnse en Stijn Fockedey
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier