Johan Thijs (CEO KBC Groep): ‘Analisten waren te optimistisch’

Johan Thijs (CEO KBC) © belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

KBC kondigde een belangrijke investering van anderhalf miljard euro in de digitale transformatie van de bank aan. De markt focuste echter op de versterking van de kapitaalbuffers, waardoor er mogelijk minder ruimte is voor de uitkering van een dividend. Drie vragen aan CEO Johan Thijs.

De koers van KBC daalt met meer dan 4 procent. Had u dat verwacht?

Johan Thijs: “De koersdaling komt niet als een verrassing. De analisten waren te optimistisch. Sommigen gingen ervan uit dat we 70 procent van de geconsolideerde winst zouden uitkeren. Die verwachtingen waren overdreven. Dat hebben we hen vandaag duidelijk gemaakt. We keren minimaal 50 procent uit, en eventueel iets meer. Maar daarover zal de raad van bestuur jaarlijks oordelen in functie van de kapitaalpositie van KBC.”

U mikt op een kernkapitaalratio van 16,6 procent terwijl die momenteel 15,2 procent bedraagt. Het reglementaire minimum ligt op 10,4 procent. Waarom mikt u zo hoog?

Thijs: “Omdat we een van de best gekapitaliseerde banken van de wereld willen zijn, en omdat er een aantal onzekerheden zijn. Zo verwachten we dat Bazel IV een grotere impact zal hebben op KBC dan op onze sectorgenoten. We schatten dat die impact 1 procentpunt hoger zal zijn voor KBC. We spiegelen ons aan de kapitaalpositie van onze concurrenten. KBC wil duurzaam tot de betere leerlingen van de klas behoren.”

U wilt ook een flexibele kapitaalbuffer van maximaal 2 procent voor fusies en overnames aanhouden. Waarom?

Thijs: “We willen onze positie in onze kernlanden versterken. Een flexibele buffer van maximaal 2 procent biedt ons de ruimte om kleine overnames te doen zonder dat onze kapitaalpositie er onder lijdt. Voor grotere overnames, die meer dan 2 procent kernkapitaal opslorpen, kunnen we een beroep doen op de kapitaalmarkt. Maar het is confortabel als je voor kleinere overnames de handen vrij hebt. Voor alle duidelijkheid: momenteel ligt er geen dossier op tafel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content